Ritalin werkte bij mij ook niet. speed daarentegen wel. toen ik aan de speed zat werd ik er altijd vet rustig van. iedereen vet uit zijn plaat en ik zat gwwoon lekker rustig te chillen. maar ik heb ff opgezocht over ritalin.
Ritalin
--------
als je nog meer wilt weten moet je naar www.apotheek.nl en dan zoeken naar deze medicijn.
De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Methylfenidaat is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Ritalin.
1. Wat doet dit middel en waarbij wordt het gebruikt?
Methylfenidaat is een stimulerend middel. Artsen schrijven het voor bij narcolepsie en ADHD.
Narcolepsie
Verschijnselen
Narcolepsie wordt ook wel slaapziekte genoemd. Hierbij heeft men aanvallen van onbedwingbare slaap, waarbij ook vaak de spieren verslappen. Een aanval treedt soms op bij hevige emoties, zoals lachen of schrikken.
Werking
Methylfenidaat werkt opwekkend en voorkomt zo slaapaanvallen. De werking begint na één tot twee uur en houdt drie tot vier uur aan.
ADHD
Verschijnselen
Methylfenidaat wordt gebruikt bij aandachtstekort met hyperactiviteit, ook wel 'ADHD' genoemd, naar het Engelse begrip 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder'. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en zijn ze vaak ook zeer beweeglijk, impulsief en actief. Kinderen met ADHD hebben vaak problemen op school, in hun omgang met andere kinderen en met hun ouders. Vaak gaat ADHD in de puberteit over. Bij een deel van de kinderen blijft het echter ook als ze volwassen zijn bestaan. Er zijn ook mensen die als kind al ADHD hadden, maar daar pas op volwassen leeftijd achter komen. Verder komt het voor bij autisten en bij verstandelijk gehandicapten.
Behandeling
Meestal krijgen kinderen en volwassenen met ADHD gedragstherapie om zo te leren met hun aandoening om te gaan. Daarnaast kan methylfenidaat worden gegeven, zowel aan volwassenen als aan kinderen. Doro methylfenidaat worden mensen met ADHD rustiger en kunnen ze zich beter concentreren. Het wordt bij kinderen bijvoorbeeld aangeraden om de schooldag te vergemakkelijken, zodat er bijvoorbeeld minder conflicten met klasgenoten en onderwijzers optreden en het kind zich beter op schoolopdrachten kan concentreren.
Omdat dergelijke problemen vooral belangrijk zijn na het zesde levensjaar wordt het meestal alleen gegeven aan kinderen boven de zes. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan, of dat de ADHD vanzelf is overgegaan. Zo niet, dan kan methylfenidaat ook op volwassen leeftijd worden gebruikt.
Werking
Hoe methylfenidaat werkt bij ADHD is niet precies bekend. Je zou van een stimulerend middel niet verwachten dat het een positief effect heeft op mensen die overactief zijn. Toch blijkt dat twee op de drie kinderen met ADHD er rustiger door worden en zich beter kunnen concentreren.
Methylfenidaat is slechts een hulpmiddel, de aandachtsstoornis verdwijnt er niet door. Tijdens het gebruik zullen veel van de verschijnselen wel minder extreem zijn, waardoor de gedragstherapie meer effect heeft. De werking begint na één tot twee uur en houdt drie tot vier uur aan.
2. Op welke bijwerkingen moet ik letten?
Of er bijwerkingen optreden, en in welke mate, hangt af van hoeveel en hoe lang u dit middel gaat gebruiken. Bovendien zullen bijwerkingen niet bij iedereen optreden, maar alleen bij personen die daarvoor gevoelig zijn. Veel bijwerkingen zijn in de eerste week het meest uitgesproken en nemen daarna af of verdwijnen zelfs. Ze gaan weer over als u met het middel stopt.
Bij veel mensen neemt de eetlust af, waardoor gewichtsverlies optreedt. Een lastig probleem, vooral bij ADHD omdat veel kinderen met ADHD al moeilijke eters zijn. U kunt deze bijwerking verminderen door het middel bij het eten in te nemen. Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem gaat worden.
Moeite met inslapen en rusteloosheid. Daarom is het belangrijk de tabletten niet later dan vier uur in de middag te nemen.
Een veranderd beoordelingsvermogen. U kunt roekeloos worden. Neem daarom zeker in het begin geen deel aan het verkeer.
Sommige mensen worden extra prikkelbaar en zijn snel uit hun evenwicht. Het effect op de concentratie bij mensen met ADHD kan nog wel aanwezig zijn. Overleg met de behandelend arts als u vindt dat deze extra prikkelbaarheid niet opweegt tegen de verbetering in concentratie en aandacht van uw kind. Mogelijk is de dosering te hoog en zijn er minder tabletten per dag nodig.
Soms
Buikpijn en misselijkheid. Dit is meestal te voorkomen door de tablet met wat voedsel in te nemen.
Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk. Daarom controleren sommige artsen dit regelmatig (bijvoorbeeld elk half jaar). Gebruik methylfenidaat niet als u last heeft van angina pectoris (hartkramp). Raadpleeg uw arts als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.
Bepaalde psychische en neurologische aandoeningen kunnen verergeren. De arts zal methylfenidaat dan meestal niet voorschrijven. Dit is vooral van belang bij aanleg voor tics, zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, epilepsie, ernstige geestelijke verwarring en ernstige angststoornissen.
Na langdurig gebruik
Zeer zelden, bij jarenlang gebruik, kan een ernstige neerslachtigheid of geestelijke verwarring ontstaan. Merkt u dit, raadpleeg dan meteen de arts, zodat deze kan beoordelen of u met het gebruik moet stoppen. Als u nu of in het verleden een ernstige neerslachtigheid (depressiviteit) had, raadpleeg dan uw arts. Dit middel kan opnieuw depressiviteit uitlokken.
Men heeft het vermoeden dat kinderen die dit middel gebruiken soms minder snel groeien dan hun leeftijdsgenoten. Zij blijken deze groeiachterstand echter weer in te halen nadat zij stoppen met de behandeling in de puberteit.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.