Partyflock
 
Forumonderwerp · 1136338
Veel Amerikanen geloven er nog wel in, maar de Amerikaanse droom is een mythe geworden. De kansen van een Amerikaan om te stijgen op de sociale ladder zijn veel meer afhankelijk van het inkomen en de opleiding van zijn ouders dan in welk ander ontwikkeld land waarover gegevens bestaan. Het geloof in de Amerikaanse droom steunt niet op feiten.

Dat zegt de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.Hij kreeg met twee collega's in 2001 de Nobelprijs voor Economie.
Volgens de econoom zijn de Verenigde Staten een verdeeld land geworden, waarin de 1 procent hoogste inkomens in één week 40 procent meer verdienen dan de onderste 5 procent in een geheel jaar.

Stiglitz erkent dat de economische ongelijkheid in de verkiezingsstrijd onder de oppervlakte blijft. Je kunt geen wetenschappelijk debat over de economische ongelijkheid verwachten, maar als de Democraten het hebben over het steunen van de middenklasse, praten zij in werkelijkheid over de ongelijkheid.

Volgens Stiglitz staat de Republikeinse kandidaat Mitt Romney symbool voor de allerhoogste inkomens. Niet voor niets heeft zijn laatdunkende uitspraak over de 47 procent Amerikanen die geen belasting betalen, zoveel losgemaakt. Die uitspraak liet volgens Stiglitz zien hoe de rijke top van de rest van het land is losgeraakt.



BRON>> http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3325452/2012/10/02/Nobelprijswinnaar-Amerikaanse-droom-is-mythe.dhtml

 
Zeg whollah allah om wat tegen de crisis te doen!
 
De amerikaanse droom is toch cristal meth?
 
Daar heeft hij volledig gelijk in. We moeten niet ons blindstaren op de VS, die hebben de economie weliswaar tot maximum niveau opgepompt, maar door zelfvernietigend beleid waar ze nu de rekening van betalen.

Beter kijken we naar landen als Canada, Duitsland, en de Scandinavische landen, die hebben een beter uitgebalanceerd beleid en hebben sociale misstanden onder controle kunnen krijgen.

Uiteindelijk is de economie maar een middel, een middel om een comfortabele samenleving voor zoveel mogelijk mensen te hebben, en geen doel, zoals de Yanks teveel denken.
Kunnen ze dit niet illustreren door landen te vergelijken dmv een lorenz curve. Zo is het nog steeds veel blabla, maar weinig bewijs in die zin.
:)
laatste aanpassing
Artiest DanM
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 2 oktober 2012 om 19:33:
We moeten niet ons blindstaren op de VS, die hebben de economie weliswaar tot maximum niveau opgepompt, maar door zelfvernietigend beleid waar ze nu de rekening van betalen.


Ze draaien daar wel erg door, check 'Doomsday preppers' maar eens, komt veel politieke shit in voor, en tseeds dezelfde ongein :lol: rare Amerikanen :D
 
Uitspraak van Boß¿ op woensdag 3 oktober 2012 om 01:06:
Kunnen ze dit niet illustreren door landen te vergelijken dmv een lorenz curve.


Zoek voor de gein eens op Wiki de volgende artikelen op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_sweden
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_finland
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_denmark

IJsland en Noorwegen laat ik buiten beschouwing, IJsland omdat ze een tax haven waren met een enorme bankensector die faalde, Noorwegen omdat ze als 1 van de grootste olieproducenten ter wereld zelfs met beleid zoals in de VS met belastingvoordelen voor rijken etc. zat geld zouden hebben om iedereen in de watten te leggen.

Vergelijk het eens met dit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_United_States

Let op de tabel rechtsbovenin: met name de Gini-index (inkomensverdeling, hoe lager het getal hoe rijker de armen en armer de rijken zijn), kijk naar de grootte van het overheidsbudget t.o.v. het GDP, staatsschuld, overheidsinkomsten t.o.v. uitgaven, werkloosheid, gemiddelde brutomaandloon, en percentage onder de armoedegrens, en op de 'ease of doing business-rank' (hoe makkelijk het is om er een bedrijf te runnen).

Op ALLE fronten scoren de Scandinavische landen beter. De VS scoort ook beduidend slechter dan andere landen met een groot import-overschot (de UK en Frankrijk bijvoorbeeld) op gebied van inkomensongelijkheid. En daar gaat het hier om, ze hebben er per kop van de bevolking net zoveel of meer koopkracht dan de Denen, Finnen, en Zweden, maar het is er ongelooflijk scheef verdeeld, en het ontbreekt ze aan de wil om daar iets aan te doen, een Europees model van sociale zekerheid propageren is in de VS politieke zelfmoord, kijk alleen al naar de tegenstand tegen Obamacare, terwijl die plannen de kas van grote bedrijven juist zou spekken en de elite er dus van zou profiteren. De Amerikanen veelal hebben een schurfthekel aan sociale en economische regulering en hebben een ongelooflijke ieder-voor-zich-mentaliteit qua politiek. Die zien sociale ondersteuning en gezondheidzorg voor de armen als liefdadigheid, niet als een vanzelfsprekend iets om een goed draaiende maatschappij te heben.

Aan het verschil tussen gemiddeld loon en GDP per capita zie je ook dat in de VS veel minder van de rijkdom bij de werkenden terecht komt. Dat vloeit namelijk in de zakken van zij die niet werken voor hun geld, maar investeren om aan geld te komen, vooral de superrijken dus.

Dan heb ik het nog niet over de toegankelijkheid van zorg en onderwijs, en andere uit sociaal-economisch beleid voortvloeiende factoren zoals misdaad en verslavingsproblemen.

In de VS zit 1 op de 32 mensen (babies, bejaarden en vrouwen meegeteld, kan je nagaan, het percentage onder zwarte mannen is veel hoger) in de bak of in de reclassering. Dat land is gewoon moreel failliet, economisch sterk genoeg om zichzelf staande te houden maar door de politiek is er geen uitzicht op verbetering van het enorme overheidstekort etc.
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op woensdag 3 oktober 2012 om 21:07:
met name de Gini-index (inkomensverdeling, hoe lager het getal hoe rijker de armen en armer de rijken zijn)


Ja dit ja :)
Als je ook de periodes vergelijkt (zowel voor en na belasting) voor de US, dan stijgt de gini in beide gevallen. Aka de rijken worden rijker/armen worden armer.
 
Daar zit het effect van belastingen al in, het is een gewogen gemiddelde van de verhoudingen tussen wat de armste 10% verdient, en bezit, en wat de rijkste 10% verdient en bezit.

Belasting zorgt voor een nivellerend effect, maar in de VS juist niet, omdat investeerders (die het grootste deel van de rijkdom van de rijkste 10% bezitten) op hun inkomsten slechts de helft betalen aan belasting, als een werkende (zowel een kleine zelfstandige als een werknemer) betaalt.

Tel daar nog eens bij op dat in de VS de zorgverzekering (die daar zo 300-400 dollar per maand kan kosten) alleen voor een aantal mensen door de overheid wordt betaald, en in de Scandinavische landen uit algemene middelen en deels door extra belastingen op het salarisstrookje, en uiteindelijk wordt het verschil alleen maar groter. De Amerikanen hebben per capita meer koopkracht dan wij Europeanen, maar moeten er ook meer van betalen, omdat dingen die hier algemeen geregeld zijn, met name zorg maar ook onderwijs, dat daar niet zijn.

Ondertussen kost het duizenden dollars om aan een fatsoenlijke universiteit te studeren of zelfs maar een fatsoenlijke middelbare school, dus het beeld van de VS als dystopie wordt alleen maar groter als je alle effecten gaat meetellen.
Uitspraak van verwijderd op dinsdag 2 oktober 2012 om 19:16:
De amerikaanse droom is toch cristal meth?


Je loop zwaar achter, de nieuwste hype zijn bath salts :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Bath_salts_(drug)
Uitspraak van meb op vrijdag 5 oktober 2012 om 18:48:
bath salts


oftewel methcathinone...heeft geen reet te maken met badzout dus....
Uitspraak van SuburbanKnight op vrijdag 5 oktober 2012 om 20:05:
heeft geen reet te maken met badzout dus


JE MEENT HET????????????????????????????????????????????????
 
Uitspraak van SuburbanKnight op vrijdag 5 oktober 2012 om 20:05:
oftewel methcathinone


die shit is gewoon een straatnaam voor mephedrone en aanverwante stoffen. Lekker spul, mits je psychisch in orde bent. Doet alleen tering veel pijn aan je neusgaten.
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 5 oktober 2012 om 20:21:
die shit is gewoon een straatnaam voor mephedrone en aanverwante stoffen. Lekker spul, mits je psychisch in orde bent. Doet alleen tering veel pijn aan je neusgaten.


miauwmiauw toch? Wel over gehoord, jaren geleden ergens in 2009,maar zelf nog niet het genoegen gehad om te mogen proberen..
Four Horsemen

The modern day Four Horsemen continue to ride roughshod over the people who can least afford it. Crises are converging when governments, religion and mainstream economists have stalled. 23 international thinkers come together and break their silence about how the world really works and why there is still hope in re-establishing a moral and just society. Four Horsemen is free from mainstream media propaganda, doesn't bash bankers, criticize politicians or get involved in conspiracy theories. The film ignites the debate about how we usher a new economic paradigm into the world which, globally, would dramatically improve the quality of life for billions.

Directed By: Ross Ashcroft

Featuring: Noam Chomsky, Max Keiser, Joseph Stiglitz, Prof. Herman Daly, Dr. Ha-Joon Chang, Simon Johnson, Michael Hudson, Colonel Lawrence Wilkerson, John Perkins, Tarek Al Diwany, Camila Batmanghelidjh, James Turk, David Morgan, Hugo Salinas Price and more...

Trailer


http://www.fourhorsemenfilm.com/

DOWNLOAD
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Jan Henkie op dinsdag 9 oktober 2012 om 17:27:
Whore Forcemen