Partyflock
 

A nightmare in rotterdam: een van de oprichters wijdt uit...

gepubliceerd door , op
A nightmare in rotterdam: een van de oprichters wijdt uit...
16 november 2006
Hans Tieleman is behalve mededirecteur van het Rotterdamse Mid-town één van de oprichters van de A Nightmare in Rotterdam-feesten. UDC belde hem op voor een interview over het verleden en heden van het oerfeest.

Kun je omschrijven wat de magie van de feesten in de Energiehal was en wat was het voor locatie?
De Energiehal werd en wordt nog steeds gezien als een waar hardcore-Mekka. Het was namelijk op deze locatie waar de eerste grootschalige hardcore evenementen werden gehouden, met zowel nationale als internationale artiesten. De magie op deze feesten kwam vooral van het aanwezige publiek, die elke Nightmare ervoor zorgde dat de sfeer tot ongekende hoogte kwam. Er heerste altijd een “we-gaan-er-met-z’n-allen-een-fantastisch-feest-van-maken” mentaliteit, wat een sfeer van verbroedering met zich meebracht.

Hardcore stond toentertijd nog in de kinderschoenen, maar werd al snel als een ware lifestyle gezien. Het was een tijd dat je vol trots kon zeggen dat je een gabber was. Vandaar ook het ontstaan van het woord “gabber”. Door de verbroedering van het hardcorepubliek zag iedereen zich als maatjes van elkaar, één grote trouwe hardcore groep die maar één doel voor ogen hadden: feesten met z’n allen tot je er bij neervalt!

Hoe is het concept A Nightmare In Rotterdam eigenlijk ontstaan en hoe heeft het zich ontwikkeld door de loop der jaren?
Het concept A Nightmare in Rotterdam bestaat sinds 14 augustus 1993, toen de allereerste editie werd gehouden in de legendarische Energiehal in Rotterdam. Dit feest was zogezegd het eerste grootschalige hardcore evenement in Nederland; voor het eerst in Nederland was er een mogelijkheid voor een grote groep hardcore liefhebbers om collectief uit hun dak te kunnen gaan op de beats van grootheden zoals DJ Paul, Marusha (DL), Westbam (DL), DJ Panic, DJ Lars, DJ Gizmo, Darkraver, Human Resource, Neophyte, Charly Lownoise e.v.a. Velen van deze artiesten zijn nu nog steeds erg actief als DJ in de hardcore scene.

De bekende Rotterdamse DJ Paul Elstak, toentertijd werkzaam als bedrijfsleider van een Mid-Town Records filiaal in Rotterdam, was de bedenker van dit concept. In totaal zijn er 9 edities gehouden in de Energiehal - waarvan de laatste op 21 oktober 1995 - voordat deze hal met de grond gelijk werd gemaakt wat meteen het abrupt einde werd van een hardcore tijdperk. Vele gabbers zagen de sloop als een soort "heiligschennis".

In 2003 werden er plannen gemaakt om het A Nightmare in Rotterdam concept nieuw leven in te blazen; met het verlies van de Energiehal moest er een passende nieuwe locatie gevonden worden die aan twee eisen moesten voldoen: een capaciteit van minstens 10.000 bezoekers en het moest een 100% Rotterdamse locatie worden, gezien de naam van het concept. In Ahoy' vonden we een perfecte locatie die, in tegenstelling tot de Energiehal, ook nog eens uit te breiden was naar meerdere hallen voor een nog grotere capaciteit en die tevens de mogelijkheid gaf meerdere hardcore stijlen aan bod te laten komen.

Op 28 februari 2004 werd dan ook, na 9 jaar Nightmare stilte, in de Ahoy' een A Nightmare in Rotterdam gehouden. Deze editie werd in één hal gehouden omdat we weer het oude "Energiehal gevoel" weer terug wilden laten keren, waar veel hardcore fanaten zo naar verlangden. In deze hal werd dan ook een combinatie geprogrammeerd van nieuwe hardcore helden en oudgedienden, die zowel oude hardcore uit de Energiehal tijd (de zgn. "early rave") en nieuwe hardcore (de zgn. "present hardcore") draaiden. Dit feest was binnen no-time uitverkocht en werd een fantastisch succes! Vanwege het grote succes en het grote bezoekersaantal werd voor de volgende twee Ahoy' edities - resp. gehouden op 11 december 2004 en 17 december 2005 een tweede hal ingericht om aan de bezoekersvraag te kunnen voldoen.

Met Timemachine wil de organisatie de ‘back to the roots’. Kun je uitleggen waarom en wat dit precies inhoudt?
Tegenwoordig is hardcore opgesplitst in meerdere substromingen wat een bepaalde verdeeldheid met zich meebrengt. De één houdt van mainstream hardcore, de ander meer van de duistere industriële variant, weer een ander - meestal de oudere hardcore generatie - van early rave (hardcore uit de periode 1992 – 1996), en er is een groep die weer van terror en speedcore, de snelste hardcore variant, houdt. Deze verdeeldheid resulteert in het feit dat er verschillende groepen ontstonden waarvan sommige mensen het nodig vinden om elkaar publiekelijk af te vallen vanwege een bepaalde voorkeur voor een bepaalde stroming. Als je van mainstream houdt ben je “commercieel”, houd je van industrieel wordt je bestempeld al “vaag”, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Met Enter The Time Machine willen we terugkeren naar een periode in de hardcoregeschiedenis waarin deze verdeeldheid nog niet aan de orde was, toen iedereen nog simpelweg naar een “hardcore” feest ging zonder dat het nodig was om een bepaalde stempel op een feest te moeten drukken. Vandaar ook het tijdmachine-gegeven: we vergeten even de huidige situatie met grootschalige evenementen met meerdere area’s en meerdere hardcore-stromingen; we keren terug naar de tijd dat de feesten nog in één hal werden gegeven. Geen enkele locatie zal de Energiehal ooit evenaren, maar we weten zeker dat we op 16 december in de grootste hal van Ahoy’ deze sfeer met zn allen gaan neerzetten!

Er was wat commentaar vanuit de scene op de afgelopen Ahoy’ editie. The Timemachine belooft echter een waar spektakel te worden met een geweldige show. Kun je een tipje van de sluier oplichten?
“Welcome to Wonderland” was absoluut een mindere editie dan de voorgaande edities, dit beseffen we zeker. Het thema “Welcome to Wonderland” werd niet goed gecommuniceerd op het evenement, bijvoorbeeld in het decor. Ook op het gebied van geluid was het onder de maat, waar ook (terecht) veel commentaar op is gekomen. Als organisatie nemen we dit commentaar uiteraard erg serieus, je publiek is altijd je grootste criticus. Voor “Enter The Time Machine” pakken we dan ook erg groots uit qua decor en geluid om de misser van vorig jaar goed te maken; het gigantische podium met meerdere booths en hydraulische podiumdelen zal een indrukwekkende tijdmachine beslaan waarin de artiesten gepresenteerd zullen worden, met speciaal voor dit evenement op maat gemaakte decorstukken en video walls. Ondertussen is een van de tekeningen van een stage op Partyflock verschenen. Deze tekening tref je hieronder aan:



Ook zal er fantastisch geluid aanwezig zijn, hard en zuiver. De presentatie van de artiesten zal deze editie van A Nightmare in Rotterdam theatraler zijn dan voorheen wat niet alleen in het decor tot uitdrukking komt maar ook in de artiesten-intro’s, die deze keer niet alleen muzikaal te horen zijn maar ook visueel te zien zullen zijn. We kunnen wel voorzichtig stellen dat deze Nightmare qua productie en presentatie de allermooiste ooit wordt…

190 opmerkingen

altijd aanwezig :respect: Rotterdam :respect:
 
ziet er vet uit die stage! zeker van de partij :D :bounce:
Beter wordt deze editie het zelfde als The Legend Returns want gVD wat zat daar een BASS in man, maar ga der toch wel heen wordt me 6e nightmare dan 2 van outdoor en ik ken het wel merken dat de 1e feesten(Legend returns & Outdoor de beste waren) maar we gaan der voor ken eindelijk weer na 3 maanden helemaal los gaan(poot gebroken) keihard BIER DRINKEN!!
Kaartjes zijn binnen , nu maar hopen dat het idd stukken beter word dan vorig jaar . Hakkuhhh
zeker wel aanwezig proberen te zijn:D
het anthem de playha en mad dog remixen zijn in iedergeval van hoog nivau(y)
 
zeker aanwezig helemaal los kartje is binne het feest kan beginne !!!!
ben der bij ckkr weten !!
Verleden jaar was het voor mij ook een Super feesie heb het toen echt na me zin gehad!!

Uitspraak van Mnonnie123 op maandag 27 november 2006 om 10:18:
dat beloofd wat,, duidelijk aanwezig dus

ckkr Schatt,, STAMPPUHH!!(K)
Helemaaaaaaaaaal van God Losss...Ahoy, see you the 16th of December!!!!!!!!
Lijkt me zeer zeker gaaf feest. Avondje hakkuh blijft een van de betere dingen in het leven!! Ik moet mn lichaam denk ik maar ff verkopen om wat geld op te halen ;):P
Hopelijk tot in de Ahoy op 16 Dec!!!
Vroeger had je niet eens decoratie, dus wat boeit mij nou die decoratie. Gooi idd eens wat meer geld in de boxen voor beter geluid. Want voor de boxen staan en dat je dan nog kan fluisteren is geen goeie zaak :S En dat je de early bij de present gooit, vind ik ook geen goed idee. Dit hoor je gescheiden te houden. De present is echt voor de mensen die de hardcore van deze tijd leuk vinden, maar de mensen die hoofdzakelijk voor de early komen moeten nu ook naar dit verplicht luisteren. Erg jammer..... dat ze dit weer in een hal gooien... Maar goed ik ga wel een kijkje nemen hoe het dit keer weer geregeld allemaal is...
laatste aanpassing
ik kon kiezen tussen thunderdome of nightmare..

Kaartje gekocht voor nightmare :)

Die tekening ziet er vet uit!

Heb er zin en !!
die in februari 2004 was echt vet toen...mogen ze wel weer doen als toen! :jaja:
Maar goed, k zit met de centjes en kan niet heen! grr
ach jaa
sooooooooooooooooooooo ken niet wachten en gelijk daar me verjaardag vieren ahahah..!!!!!!!!!
Uitspraak van Hakkuh Annie op dinsdag 28 november 2006 om 13:07:
Vroeger had je niet eens decoratie


Echtwel


Uitspraak van Hakkuh Annie op dinsdag 28 november 2006 om 13:07:
De present is echt voor de mensen die de hardcore van deze tijd leuk vinden, maar de mensen die hoofdzakelijk voor de early komen moeten nu ook naar dit verplicht luisteren


Daar zijn feestjes zat van met gescheiden muziek. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die met hun tijd mee zijn gegaan en beide leuk vinden en dat is dus ook het idee van dit feest he.
dusssss......het zal je maar gezegd worden....
zeker aanwezig
 
AANWEZIG:D
 
Kicken :D
 
HIERR GA IK GEWOOON HEEEN...HEEEL DE AVOND LYP LYP LYP>>>FEESTEEE EN HAKKEEEE TOT DAT ME POTEN ER ONDER VANDAAAN VALLEEEN :D



Ik hoop dat er ook alleen maar mensen komen die er by voorbaad al een mega gek feest van willen maken... alleeen maar feesten en los los los los gaaan :D
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op woensdag 29 november 2006 om 19:25:
Ik hoop dat er ook alleen maar mensen komen die er by voorbaad al een mega gek feest van willen maken... alleeen maar feesten en los los los los gaaan :D



meld zich :yes:
echt vet.heb me kaartje al legge. ken nie w88 tot de 16e. echt super veel zin in
aanwezig
leeftijd ? want wil er wel heen
laatste aanpassing
:o Present!
AaNwEzIg hor....
 
Uitspraak van Wanderer op maandag 27 november 2006 om 00:25:
huh hier geven ze aan dat er maar 1 zaal is en op de flyer geven ze 2 zalen aan ben benieuwd

er staat duidelijk dat er in 1 hal gedraait word,
en dat er in die hal, alle soorten varianties op
hardcore gedraait zal worden.
lees de één nalaatste collom maar eens goed ;)
laatste aanpassing
Daaag frans!