Partyflock
 

NBTC pleit voor twee nationale evenemententerreinen

gepubliceerd door , op
NBTC pleit voor twee nationale evenemententerreinen
31 augustus 2004
Nederland heeft twee nationale evenemententerreinen nodig. Uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) blijkt dat grote evenementen in de openlucht, zoals Dynamo Open Air, Mysteryland, Dance Valley, Lowlands en Taptoe, nu vaak worden geremd in hun groei en soms zelfs geen doorgang kunnen vinden.

"Nu maken we economisch gezien even een pas op de plaats. Op de langere termijn beperken echter de huidige, vaak tijdelijke voorzieningen een verdere ontwikkeling van onze evenementen", aldus business-developmentmanager 'Events' Gerben Baaij van het NBTC dinsdag. Volgens hem zijn vooral betere voorzieningen nodig voor grote popconcerten, muziek- en dancefestivals, sportevenementen en (inter)nationale bijeenkomsten van organisaties als scouting.

Het NBTC ziet het liefst dat twee nationale evenemententerreinen worden aangewezen, mogelijk aangevuld met regionale locaties. "Zeker als we meer internationale potentie willen benutten. Momenteel komt gemiddeld nog maar 3 procent van de festivalgangers uit het buitenland", stelt Baaij.

Het NBTC wijst in zijn onderzoek vijf kansrijke locaties aan: Spaarnwoude in Velsen, het Six Flags/Jamboree-terrein in Dronten, het TT-circuit in Assen, vliegveld Teuge in Voorst bij Apeldoorn en Landgoed de Gulbergen in Nuenen. Baaij benadrukt dat de locaties aan nogal wat eisen moeten voldoen. Zo moet er permanent een terrein beschikbaar zijn van circa 180 hectare dat idealiter in een landelijke ambiance ligt.

ZKA Consultants & Planners uit Breda heeft doorgerekend dat een nationaal evenemententerrein de garantie moet hebben dat er per jaar ten minste vier meerdaagse festivals met circa 50.000 bezoekers en zes eendaagse manifestaties met gemiddeld 40.000 gasten kunnen plaatsvinden. Deze stroom aan mensen vergt volgens Baaij samenwerking tussen de overheid en de uitbaters van de terreinen op het gebied van inpassing van de infrastructuur en afspraken over geluids- en lichtoverlast, vervoer, veiligheid en afval.

De noodzakelijke investeringen voor een nationaal evenemententerrein bedragen volgens de haalbaarheidsstudie tussen de 53 en 63 miljoen euro. Wanneer de locatie volledig in gebruik is, kan er een omzet worden behaald van 60 miljoen euro per jaar en creëert het terrein 850 volledige arbeidsplaatsen.

100 opmerkingen

zekerss beterss

maar zal toch wel weer niet door gaan maar doe jullie best mensen het is voor een goed doel

:bounce: :bounce:
 
Wij willen florida:respect:
 
Hoe denk je dat zo'n locatie er aan het eind van het seizoen uitziet als er meerdere festivals worden gehouden. Na een paar uur was mysteryland ook al een grote modderpoel...
Goed idee maar je hebt er geen ruk aan.

De meeste bestaande evenementen hebben al een vaste locatie (denk niet dat decibel naar neunen verhuist) en je hebt voor zo'n terrein maar een beperkte uitbaadperiode (de zomer, circa 4 maanden) en hiervoor moet je dan meer als 10 (waarschijnlijk) nieuwe evenementen voor vinden (creeeren)van tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers. Voor concerten zou het ideaal zijn maar meerdaagse festivals kun je dus wel vergeten.


het gaat ook meer om de toekomst zoals ze vertellen in dit verhaal dus denk dat je er zeker wel wat aan hebt

en zeker meer daagse festivals, nu worden dat vaak maar 1 daags festivals omdat de infrastructuur het niet goed toe laat.

en dat ze niet willen verhuizen ljkt me ook bullshit
op hoeveel lokaties is ML nu al gehouden???
is bijna niet op 1 hand te tellen dacht ik zo.

lijkt me goede zaak dat ze een aantal tereinen hiervoor goed inrichten zodat we niet de dancevalley ellende krijgen van een paar jaar terug.

(y)
goeie zaak dus
laatste aanpassing
 
GEWOON BETER JA!!!
laatste aanpassing
op zich goed idee, maar zeker niet voor dance valley. DV hoort gewoon in spaarnwoude, moet er toch niet aandenken dat dat ineens op het tt circuit wordt gehouden :vaag:
 
aldus business-developmentmanager assistant from the catering on the first floor. 'Events' Gerben Baaij van het NBTC


:-Z
 
paar jaar geleden was er toen sprake dat lowlands
naar assen zou gaan verhuizen.

maar toen is dat niet door gegaan!

ik hoop dat ze dat ook niet zullen doen ook!
ze moeten gewoon blijven op six flags
Denk dat alle mensen hierboven het wel eens zullen zijn dat , als je er eenmaals bent, en het valt met bakken uit de hemel, een stukje asfalt her en der wel aangenaam is. Tot je enkels in de smurrie staan is ook niet echt (y) op een feest.

Dus echte festival terreinen zouden misschien wel is van pas komen :$
Heel strak plan!

Teuge? lekker dichtbij;p
 
De noodzakelijke investeringen voor een nationaal evenemententerrein bedragen volgens de haalbaarheidsstudie tussen de 53 en 63 miljoen euro. Wanneer de locatie volledig in gebruik is, kan er een omzet worden behaald van 60 miljoen euro per jaar en creëert het terrein 850 volledige arbeidsplaatsen.

Als ze dit dan eens een keer goed en vooral snel aanpakken heb je een win/win situatie lijkt mij!
Moet dan wel snel gebeuren, want met die nederlandse bureaucratische aanpak kan dat nog wel een aantal jaartjes gaan duren...
 
als ze mysteryland maar op de floriade laten dan vind ik alles best!
 
Ik denk dat de opkomst minder is als er bijvoorbeeld op het tt circuit de troeven worden gezet, dan is het ten eerste voor de mensen in het zuiden van het land niet interressant meer om even op- en neer te rijden. Dat is één keer leuk, maar iedere keer diezelfde rit is wat verveldend uiteindelijk. (dit geld natuurlijk ook voor een elders gekozen lokatie andersom he.) Ten tweede denk ik niet dat ze een bestaande lokatie moeten zoeken, maar ze er één moeten creëren, en naar het ideale evenementen terrein beeld moeten inrichten. en dan bovenal een mega grote Bewaakte, en Verharde Parking, zodat je je bumpertjes niet vanonder je auto hoeft te rijden zoals op decibel zo goed kon
gewoon een paar weilanden (een paar daarvan alfalteren)daarvan gewoon een grooot partyterein van nederland maken waar ten alle tijden feesten kunnen gehouden worden das toch wat iedereen wil maar helaas kan dat niet denk ik want je zit dan met wetgevingen enzo toch ? :D
 
Werkzaam bij Techno Humanity
Artiest {SHOWLIST artist 627, 5399}
lijkt me een goed plan
Werkzaam bij Scratch '98
Heej.. Zeker een goed plan!

Voorbeeld: De Taptoe gaat weg uit Breda ondermeer vanwege de kosten van een openlucht evenement en natuurlijk de bijbehorende geluidsoverlast.. als dit op een terrein zou plaatsvinden waar alles al ervoor ingericht is zou het veel minder kosten met zich meebrengen.. Dit geld natuurlijk voor zoveel andere evenementen! Wie weet gaat dit ooit nog wel eens positief werken t.o.v. de toegangsprijzen voor deze evenementen!!!!
Dance valley gaat zeker niet weg uit spaarnwoude ! nooit niet he ....!!!
Artiest Floater
beetje jammer houd dus in dat dance valley,mysteryland,extrema,decibel,impulz outdoor,en meerdere buitenfeesten op elkaar gaan lijken omdat je iedere keer naar hetzelfde terein moet!!!!
ze moeten gewoon zorgen dat het overal goed geregeld is !!!
 
open lucht dance zuigt
Goed plan maar dan wel in de buurt van amersfoort :P
 
hou die feesten gewoon waar ze zijn anders word het veel te eentonig iedere keer op datzelfde terein
Werkzaam bij Storm
Artiest Kevv
er moet toch een beetje verschil in zitten
sorry hoor

maar ik zit toch liever uit me dak te gaan op een of andere verlaten legerbasis ofzo net als q-base en dan weer ergens anders dan alle feesten op 2 vlakke veltjes

nu hebben de feesten nog hun eige zweer maar dan niet meer

maar ik vind het wel een goed idee om meer van dit zoord tereinen te gebruiken
maar dan wel ook wat meer feesten he ;)

LAtersss
 
zeker goed plan als ze spaarnwoude ook maar behouden als evenemententerein top lokatie daar
 
We hebben nu Q-base gevonden
En da moet over 5 jaar de grootse internationale dance evenement worden.
Er wordt nu al gezegt dat over 5 jaar.
Q-base 100.000 partypeople kan ontvangen
 
ze kunnen ook wa vliegveld twente nemen die mot in 2006 toch dicht:D
ja ofn iet vind vliegveld twente veel beter is ook dichterbij :P:P en het moet er toch af genoeg plek :D:D:D:D
 
whahah gewoon schiphol dichtgooien en knalluh tussen teh plains hmm jah fred droom verder...

Neuh goede idee van NBTC