Partyflock
 
Flockonderwerp · 99741
Maanlanding: echt of nep?
21 juli 1969. De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de maan. De hele wereld kijkt ademloos toe via live zwartwitbeelden. Miljoenen mensen zijn getuige van de historische woorden bij zijn eerste stap: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Complottheorieën
Nog voordat de euforie over de maanlanding is weggeëbd, duiken de eerste sceptici op. De maanlanding zou in scène zijn gezet. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de Amerikaanse vlag op de beelden wappert, terwijl er geen wind is op de maan? En hoe zit het met de schaduwen die in verschillende richtingen vallen, met maar één lichtbron – de zon – in de buurt? Deze speculaties worden vaak weggewuifd als zijnde vuige complottheorieën, maar zijn ze dat wel?

Ruimtewedloop
Tijdens een interview met de weduwe van Stanley Kubrick kwam een opmerkelijk verhaal aan het licht. De filmmaker zou ooit benaderd zijn door de Amerikaanse regering om in een studio beelden te maken van de eerste mens op de maan, voor het geval er iets mis zou gaan bij de echte maanlanding. Waarom? President Nixon voelde zich onder druk gezet door de ruimtewedloop met Rusland en wilde zeker stellen dat Amerika eerder de maan bereikte dan Rusland. Falen was geen optie.

Beeldmanipulatie
De documentaire Dark Side of the Moon neemt dit gegeven als uitgangspunt om te laten zien hoe makkelijk de waarheid kan worden verdraaid door middel van beeldmanipulatie. Archiefmateriaal, valse documentatie en bewerkte interviews worden uit de kast getrokken om een belangrijke boodschap over te brengen: blijf altijd kijken met een kritische blik.

VPRO's Import: Dark side of the moon, Nederland 2, 23:35 uur

(y)