Partyflock
 
Flockonderwerp · 91960
 
"De hedendaagse, zelfbewuste mens is een uitvinding die dateert van rond 1800, een uitvinding die overigens weer op het punt staat te verdwijnen.": Paul-Michel Foucault

Is this in a way true?
 
Ik weet het niet.
 
Dan zou die nu wel verdwenen zijn, na 200 jaar na deze uitspraak. Overigens is Foucault iemand die denkt dat veiligheid vooral afgedwongen moet worden door overheid.... dat staat wel haaks op de tinfoilhatters denkbeelden
Niet mee eens :nee:

Als je bijv alleen al kijkt naar het ongekende
succes van het laatste boek ban eckhart tolle
zie je juist duidelijk dat we op het punt van een quanumsprong in bewustijn staan .


Eerder het omgekeerde is dus waar :-)
Ze verdwijnen wel eens naar een hogere dimensie...
Volgens mij zegt hij gewoon dat het heersende mensbeeld zoals ontstaan tijdens "de verlichting" op den duur ook weer zal verdwijnen en vervangen zal worden door weer een ander mensbeeld...ideeen over mens & cultuur (en de relatie daartussen) veranderen namelijk constant...
Het benadrukken van tegenstellingen ipv overeenkomsten tussen culturen is bijvoorbeeld een hedendaags symptoom van zo'n verandering...die de idealen van de Verlichting nu echt behoorlijk aan het wankelen brengen ja... :)

Het heersende mensbeeld in de Verlichting was dat ieder mens in staat is om voor zichzelf te denken (sapere aude!)...daar verwijst hij naar alszijnde "staat op het punt om te verdwijnen"...en vervangen te worden door een ander mensbeeld natuurlijk...dat niet ieder mens in staat is om voor zichzelf te denken bijvoorbeeld? ;)
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op maandag 1 december 2008 om 00:57:
Overigens is Foucault iemand die denkt dat veiligheid vooral afgedwongen moet worden door overheid....

Excuse me? Ik heb voor mijn studie veel van Foucault moeten lezen maar ik heb nooit gelezen dat hij voor het feit is dat veiligheid moet worden afgedwongen door de overheid. Ik heb echter wel gelezen dat hij de veranderingen in de maatschappij beschrijft naar een surveillance maatschappij toe waarin ieder mens zich zal gedragen alsof hij constant bekeken wordt (panopticum). Hij is hier volgens mij juist helemaal geen voorstander van.
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 1 december 2008 om 00:57:
Overigens is Foucault iemand die denkt dat veiligheid vooral afgedwongen moet worden door overheid

Nee, niet afdwingen.
Jawel, gezag d.m.v. onderwerping.
In deze zin leidt het gezag tot veiligheid. Denk aan gezagdragende instituties als de Politie.
 
M. Foucault - Discipline, Toezicht en Straf
 
Ik heb echter wel gelezen dat hij de veranderingen in de maatschappij beschrijft naar een surveillance maatschappij toe waarin ieder mens zich zal gedragen alsof hij constant bekeken wordt (panopticum)

Mja ok, ik wist er even het fijne niet meer van, wist alleen dat de overheid een grote rol heeft in het 'verkrijgen' van veilgheid, en het panopticum concept was ik al weer vergeten. Iedere burger het gevoel geven dat hij/zij continu wordt gechecked door hem te registreren etc.

Das laatste is overigens helemaal iets wat de tin foil hatters niet willen.
Ik weet niet...maar beschrijft Foucault niet gewoon hoe we daar langzaamaan naartoe aan het werken zijn?
Dat ze (de filosofen) het signaleren...analyseren en uitwerken/beschrijven betekend niet dat ze het er zelf ook mee eens zijn iig... :)
Foucault beschrijft in principe hoe een "big brother" maatschappij te werk gaat...hoe het "hidden hand" is geworden in plaats van de "in your face" tyrannie zoals in de middeleeuwen...
laatste aanpassing
Uitspraak van Je bent ingelogd als: WJTN op donderdag 18 december 2008 om 23:16:
Psychologie bestaat nog maar vanaf ongeveer 1900.

Psychologie wordt al bedreven zolang we overgebleven geschriften hadden uit de oudheid. Psychologie als aparte natuurwetenschappelijke methode ontstond inderdaad pas rond het begin van de 20e eeuw met Freud en zijn psychoanalyse. Maar dat betekent niet dat niet alle denkers daarvoor al hun visies hadden op de psyche. Plato en Aristoteles hadden ook al uitvoerige analyses over de psyche.



Uitspraak van verwijderd op maandag 1 december 2008 om 00:57:
Dan zou die nu wel verdwenen zijn, na 200 jaar na deze uitspraak. Overigens is Foucault iemand die denkt dat veiligheid vooral afgedwongen moet worden door overheid.... dat staat wel haaks op de tinfoilhatters denkbeelden

Wrong. Hij denkt dit niet, hij analyseerd vooral wat er voor verschuiving heeft plaatsgevonden in de samenleving, de manier waarop de staat macht uitoevend. Vroeger was straf een voorbeeld. Als jij ook zo doet zal ook dit jou lot zijn. Later werd straf correctief, door hun gedrag bij te stellen. Onder andere door gedragsregels te internaliseren doormiddel van onzichtbaar toezicht, dat mensen op die manier niet weten wanneer ze bekeken worden, en dus altijd handelen alsof ze bekeken worden. Dit alles past in het plaatje van de burger cultuur van 1800 en later. Iedereen moest zich aanpassen naar de normen van de samenleving. Deed je dat niet werd je bestempeld als gek of ziek of crimineel, om je daarna op te sluiten in een correctief instituut. Foucault is een geschiedkundige die een verklaring zocht voor de revoluties die zich laten zien in de geschiedenis. Hoe het kan en wat er aan een dergelijke revolutie bijdraagt onderzocht hij. Een voorbeeld is het panopticon van Bentham, doormiddel waarvan bovenstaande correctieve methode toegepast kan worden.

Ik zie vaak bij conspiracy-freaks dat ze iemand die een bepaald proces analyseerd, betichten alsof hij het propageert. Dat is erg dom en kort door de bocht. Vele van die figuren zien hetzelfde als wat hier en nu ook gezien wordt, alleen hebben zij het grondig onderzocht.

De bovenstaande citaat waar het topic mee begon past dus ook in dit rijtje. De zelfbeuwste mens is bij foucault een resultaat van de correctieve methoden die ieder mens geinternaliseerd heeft. Om in de burgelijke samenleving te functioneren moet je continue je gedrag inperken en afstemmen op de samenleving. Je moet bewust zijn van wat je doet, zodat iedereen met elkaar overweg kan.
Zo zie je maar weer hoe snel je een korte opmerking misverstaat waarneer je niet bekend bent met de achtergrond van zo'n opmerking. Met zulfbewustzijn bedoelt hij niet zomaar het spirituele bewustzijn waarin je onderzoekt wie en wat je bent en wat je wil gaan doen in de wereld.
Dat dit zelfbewustzijn veranderd pas volledig in zijn filosofie waarin de samenleving zich ontwikkeld aan de hand van revoluties. Het is helemaal niet ontdenkbaar dat met de globalisering ook een soort collectivering van het bewustzijn plaatsvind, in plaats van louter een zelfbewustzijn.
Uitspraak van Dreadmanneke op zaterdag 31 januari 2009 om 15:54:
Het is helemaal niet ontdenkbaar dat met de globalisering ook een soort collectivering van het bewustzijn plaatsvind, in plaats van louter een zelfbewustzijn.

En dan komen we bij Marshall McLuhan aan met zijn concept van de 'Global Village' en de tribaliserende maatschappij van het post-modernisme.....