Partyflock
 
Flockonderwerp · 105465
Inmiddels zijn al honderden (zo niet duizenden) studenten, (young-) professionals en wetenschappers op de hoogte van het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2010. Het is ons duidelijk: de thematiek spreekt een zeer brede doelgroep aan.

Het NRC, de Volkskrant, de Telegraaf, GeenStijl, De Wereld Draait Door en vele andere media laten zien dat privacy(schending) een hot-item is. Het gaat dan niet alleen over de maatregelen an sich, zoals de DNA databank, maar ook steeds vaker over de eventuele gevaren die deze maatregelen met zich meebrengen.

Zo zijn de voordelen van dergelijke maatregelen vaak heel concreet: veiligheid en dienstverlening. Maar ook de, soms erg abstracte, nadelen worden steeds vaker onderwerp van discussie. Is de totalitaire- of politiestaat een realistisch toekomstbeeld of het product van een handjevol doemdenkers? Is het mogelijk dat maatregelen die ons moeten beschermen tegen bijvoorbeeld terrorisme ook een gevaar op zich gaan vormen?

Het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2010 zal een platform bieden waarop deze vragen gesteld gaan worden. Onze sprekers zullen hun visie voorleggen en met elkaar én het publiek in discussie gaan over de kansen en de gevaren van een wereld waarin we onze privacy langzaam kwijtraken ten behoeve van veiligheid en dienstverlening.

Gaan wij een donkere toekomst tegemoet met een overheid die een ongekende controle uit kan oefenen over haar burgers? Of leven we straks in een wereld waarin elke burger veilig én vrij door het leven kan gaan?

Dáár zal het over gaan in Tilburg op 10 en 11 mei.

Thema

Inmiddels heeft het thema voor het LCB2010 al bij veel mensen positieve reacties teweeg gebracht. Op congressen, tijdens vergaderingen én in de wandelgangen merken we aan zowel studenten als (young) professionals dat het thema een heel breed draagvlak heeft. Iedereen lijkt een mening te hebben over ‘De staat van de privacy’.

De privésfeer van burgers is in het gedrang. Maatregelen zoals de centrale opslag van vingerafdrukken en het veelvuldig tappen van telefoongesprekken zijn slechts twee schakels in een steeds langer wordende keten van maatregelen. Service en natuurlijk veiligheid spelen hierbij een grote rol. Maar hoe ver mogen overheden en private organisaties inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van burgers?

De vele maatregelen die zowel de publieke- als de private sector treffen om ons als burgers en klanten te behoeden voor risico’s lijken een risico op zich te gaan vormen. Laptops en USB-sticks met gevoelige informatie worden verloren of gestolen. De technologie die de bescherming van onze privégegevens moet waarborgen is niet altijd waterdicht; slimme hackers weten misbruik te maken van domme software. Met alle gevolgen van dien.

Het is een ontwikkeling die om aandacht schreeuwt. Zijn begrippen als veiligheid en service goed te verenigen met onze privacy? Wat zijn de ontwikkelingen en waar leiden ze ons naartoe? Zijn burgers nog steeds onschuldig tot het tegendeel bewezen is?

Hier zal het 10 en 11 mei over gaan op de tiende editie van het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2010.

Prof. dr. P.H.A. Frissen heeft voor ons een zeer interessante beschouwing geschreven waarin hij het thema vanuit verschillende perspectieven toelicht. Deze beschouwing kunt u
hier
lezen.

Daarnaast kunt u ook onderstaand filmpje bekijken waarin de kritische blik op de bovengenoemde ontwikkelingen naar voren komt.



http://2010.lcb.nl/lcb2010/thema
http://2010.lcb.nl/lcb2010/thema
laatste aanpassing