Partyflock
 
Laatste opmerkingen in album
Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de Koningin en het Land. Het wordt gebruikt voor het visueel weergeven van bijvoorbeeld eigendom van objecten (paspoort), heerschappij over gebieden (Grenspaal / ambassade), identificatie van autoriteit (de regering) en blijk van erkenning voor ondernomen acties (Hofleverancierborden)

Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden wordt in drie versies gebruikt:

Het Koninklijk wapen, het volledige wapen wordt enkel gebruikt als symbool voor “de Koning” zelf (nu is dat Koningin Beatrix).
Het Rijkswapen, een kleinere versie van het wapen, waarbij de wapenmantel en het baldakijn (wapentent) ontbreken. De regering, de overheid en daaraan verbonden instellingen gebruiken deze versie. (Het Rijkswapen staat bijvoorbeeld op het paspoort.)
Het Kleine Rijkswapen, bestaat alleen uit het schild met de Koninklijke kroon. Deze versie wordt gebruikt als er bijvoorbeeld beperkte ruimte is op brieven of munten. Een (nog kleinere) versie, zonder de kroon, komt vrijwel niet officieel voor.
Het wapen van Aruba werd ontworpen in Amsterdam in 1955 en is sindsdien een van de symbolen van Aruba. Het wapen bestaat uit zeven elementen.

Boven het schild staat een leeuw afgebeeld, die staat voor macht en de band met het Koninkrijk der Nederlanden. Het witte kruis dient om het schild in vier kwartieren te verdelen en symboliseert het geloof. Het kwartier rechtsboven toont de Hooiberg, een vulkanische formatie in het midden van het eiland. In het kwartier daaronder staat een wiel, die de industrie en vooruitgang symboliseert. Het kwartier linksboven toont een aloëplant, een belangrijk Arubaans exportproduct. In het kwartier linksonder staan twee handen die elkaar schudden; zij staan voor de goede relaties van Aruba met de rest van de wereld.

Onder het schild staan lauriertakken afgebeeld, traditionele symbolen van vrede.
Het wapenschild van Suriname bestaat uit een schild, geflankeerd door twee Indianen, met daaronder een wimpel met het devies justitia, pietas, fides (gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen).

Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Links is een zeilschip op zee afgebeeld, en rechts een koningspalm op de aarde. In het midden bevindt zich een groene ruit, met daarin een vijfpuntige ster. Deze ster symboliseert de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië, Europa.
De schilddragers symboliseren de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het wapen is in gebruik sinds de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Het oude wapen bestond uit een schild met daarop afgebeeld een schip. Ook dit schild werd geflankeerd door twee Indianen, en ook dit wapen had als devies justitia, pietas, fides. Het zou teruggaan op een zegel dat de West-Indische Compagnie in 1683 in gebruik nam.

Voor heraldisch geïnteresseerden hierbij de heraldische omschrijving, gebaseerd op de Landsverordening no. 104 van 8 december 1959 van het toenmalige Gouvernementsblad van Suriname (met dank aan de Hoge Raad van Adel):

Een gedeeld ovaal schild, I. in azuur een aankomend zeventiende eeuwse geheel opgetuigde koopvaardijdriemaster van goud met volle zeilen van hetzelfde op een golvende zee van zilver en azuur van vijf stukken; II. in zilver een palmboom van sinopel staande op een grond van hetzelfde; in een ruitvormig hartschild van sinopel een vijfpuntige ster van goud.En voor schildhouders twee indianen met pijlenkoker en boog in natuurlijke kleuren. Het geheel staande op een aansluitend lint van keel met de wapenspreuk JUSTITIA PIETAS FIDES van sabel.