Partyflock
 

Nieuwe nuchterheid in het uitgaansleven

gepubliceerd door , op
Het gebruik van partydrugs onder clubbezoekers in Amsterdam ligt lager dan enkele jaren geleden. Dit blijkt uit het 11e Antenneonderzoek, dat in 2003 door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek Preventie is uitgevoerd. De deelnemers aan het onderzoek zijn geworven uit de trendy clubs in Amsterdam. In totaal zijn 400 bezoekers van trendy clubs ondervraagd.

Druggebruik in uitgaanscircuit neemt af.
Over het algemeen hebben de onderzochte clubbezoekers ruime ervaring in middelengebruik. Iets meer dan de helft heeft het afgelopen jaar één of meerdere middelen gebruikt, voornamelijk oppeppende middelen zoals XTC, cocaïne of speed.

Een vergelijking met eerdere onderzoeken laat echter zien dat het gebruik van de meeste middelen, na een aanvankelijke stijging tussen 1995 en 1998, de afgelopen vijf jaar is gedaald. Tijdens het uitgaan in 1998 blowde 28% en gebruikte 27% XTC en 10% cocaine. In 2003 blowde 19% tijdens het uitgaan en gebruikte 8% XTC en 3% cocaine. XTC blijft nog steeds de meest gebruikte uitgaansdrug, maar het middel moet sterk concurreren met cocaïne. Ondanks de algemene daling en matiging blijkt dat het gebruik van cocaïne ten opzichte van XTC de afgelopen jaren is gestegen. Eerdere signalen over XTC-moeheid en een cocaïne-revival van de sleutelfiguren onderschrijven deze bevinding. In bepaalde scenes heeft cocaïne XTC zelfs ingehaald.

Wat onveranderd is gebleven is het alcoholgebruik. Alcohol is en blijft genotmiddel nummer één tijdens het uitgaan: 84% van de clubbezoekers drinkt tijdens het stappen gemiddeld zeven glazen alcohol. Gemiddeld vindt men dat iemand bij 11 glazen alcohol te veel heeft gedronken. Eén op de acht clubbezoekers legt de grens pas bij 20 glazen of meer.

Onderzoek onder sleutelfiguren
Informatie over druggebruik in het uitgaansleven komt zowel van het onderzoek onder de clubbezoekers als uit onderzoek onder sleutelfiguren. Tweemaal per jaar worden in het kader van Antenne Amsterdam tientallen sleutelfiguren - deejays, club- en partygangers en clubmedewerkers - uit het uitgaanscircuit ondervraagd. Ook zij constateren een matiging in het druggebruik. In de trendy netwerken gebruikt men verstandiger, minder en selectiever. Druggebruik is minder vanzelfsprekend geworden. De nieuwe lichting stappers staat gereserveerd tegenover XTC. En ook cocaïne begint zijn glans te verliezen. Voor GHB en ketamine bestaat weinig belangstelling meer.

Trends in uitgaan
De sleutelfiguren zien ook nieuwe trends in uitgaan. Naast de grootschalige dance evenementen, zien zij steeds meer kleinschalige parties. Het volgens trendsetters voorspelbaar geworden reguliere clubcircuit, heeft meer concurrentie gekregen door de opkomst van nieuwe lounges, culinaire locaties, stadstrandjes, en meest typerend voor 2003, intieme en ‘gezellige’ clubs met een zeer gevarieerd muziekaanbod waaronder jazz, hiphop en live optredens. Het Amsterdamse uitgaanscircuit verandert snel. De toenemende populariteit van urban komt voor menig clubuitbater op het juiste moment nu de invloed van dance in het clubcircuit afneemt. De nabije toekomst moet leren of deze meer ‘zwarte’ muziek ook daadwerkelijk tot een sterkere etnische vermenging van het uitgaanspubliek zal leiden.

Kwaliteit van XTC
Volgens de testgegevens van XTC-pillen die zijn afgegeven bij de pillentestservice van Jellinek Preventie of gedeponeerd in de discokluisjes op het Rembrandtplein en het Leidseplein, is de kwaliteit van XTC in Amsterdam de afgelopen jaren stabiel gebleven. De gemiddelde hoeveelheid MDMA blijkt na een stijging eind jaren negentig gestagneerd, maar er kunnen grote verschillen zijn in sterkte. Clubbezoekers kopen hun XTC meestal bij een zogenaamde thuisdealer en betalen bij afname van meerdere pillen gemiddeld drie euro per stuk.

Preventie
Op basis van de gesignaleerde trends in Antenne Amsterdam 2003 zal Jellinek Preventie waar nodig haar projecten aanpassen en nieuwe activiteiten ontwikkelen. Antenne vormt één van de belangrijke impulsen bij het begin van de beleidscyclus. Alcoholgebruik in het uitgaanscircuit verdient grotere aandacht. En hoewel cocaïne zijn glans onder uitgaanders begint te verliezen, zorgt het gebruik uit het verleden nog voor de nodige problemen. Signalen van riskant en problematisch gebruik nemen dan ook nog steeds toe. Jellinek Preventie heeft voor buurtjongeren en uitgaanders een campagne in combinatie met peer support startklaar met als doel problematisch gebruik van cocaïne te voorkomen en de risico's van combigebruik te reduceren. Voor reeds riskant gebruikende jongeren heeft Jellinek Jeugdnet een behandelaanbod.

Voor applaus, kritiek en advies uit de politiek, wetenschap, GGZ, GG&GD, straathoekwerk naar aanleiding van Antenne 2003:

www.jellinek.nl/smartaccess/mod-jell-nieuwsbrief/preview.html

92 opmerkingen

Werkzaam bij Cuup.nl
:respect: Unity & Drugsinfoteam :respect:
 
moeten ze eens hier op edam-volendam komen kijken ik denk dat je dan een andere uitslag krijgt
Ach ja :/
ik heb er zelf hulp bij gezocht maar ik heb er nog wel moeite mee.bij ons in groningen wordt ook nog extreem gebruikt.
Artiest {SHOWLIST artist 31027, 16404, 58027}
Voor GHB en ketamine bestaat weinig belangstelling meer.


Jajajaja, welke partyscene hebben hun getjekt dan?
 
Artiest {SHOWLIST artist 26887, 27322}
Het is bij mijzelf ook een heel stuk vermindert (Y)
Nou bij ons in west brabant is het nog volop feest hoor

Voor GHB en ketamine bestaat weinig belangstelling meer.

Yeah wright de halve liters vliegen je om de oren bij ons.
Gemiddeld vindt men dat iemand bij 11 glazen alcohol te veel heeft gedronken. Eén op de acht clubbezoekers legt de grens pas bij 20 glazen of meer.


Ik ben dan 1 van die 8 denk ik :P
 
11 is niet veel voor een feest
laatste aanpassing
 
drugs??? wat nou drugs??

ALCOHOL!!!!!!!
 
Alchohol.. nou daar wordt je gezellig van... (not!)
zon onderzoekje zegt ook niet zoveel. drugsgebruik in amsterdamse clubcircuit.... ze moeten morgen op thunderdome zon onderzoek houden dan komen er hele andere cijfers uit
Artiest {SHOWLIST artist 49585, 95841}
Ik weet nie naar welke tenten hun gaan :S
een paar opmerkingen:

Het Antenne onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd en is dus niet zomaar een onderzoekje. De enquetes werden inderdaad uitgedeeld bij clubs, maar ze hoefden ze niet meteen in te vullen. Ze namen ze mee naar huis en konden ze later invullen en opsturen. Behalve de enquetes worden er ook interviews gedaan bij mensen (de mensen die worden geinterviewd vinden het vaak juist leuk om over hun druggebruik te praten), de gegevens werden uiteraard betrouwbaar behandeld. Vergeet ook niet dat het onderzoek gaat over drugsgebruik in clubs om Amsterdam. Dus niet over houseparties en ook niet over andere steden.. kan best zijn dat daar hele andere trends te vinden zijn.

Ik heb zelf ook enquetes uitgedeeld (na outblast) in de kou...
 
drugs??? wat nou drugs??

ALCOHOL!!!!!!!


volgens mij valt dat ook onder DRUGS......:yes:

correct me if i'm wrong
Drugs is for the weakest in real life :frusty:

just because you can't handle it :[

2 ienieminnie: ik denk dat ze dan totaal de verkeerde scene hebben gepakt...
want wie gaat er nou in GODSNAAM drugs gebruiken in een club :S:S:S
misschien wil ik het niet eens handelen omdat ik niet zon loser ben die niet zonder plezier kan hebben
nou.. best veel mensen hoor. Ennuh: de powerzone is ook een club en daar zijn ook hardcore feestjes! Naar mijn idee wordt er in een club (waar vaak veel wordt gedronken: idd ook drugs) veel coke gebruikt. Net als in kroegen trouwens.
 
Best wel interresant ;)
en ik vind dat je niet teveel gedronken hebt hoor bij 11 glazen
laatste aanpassing
 
alcohol is volgens mij harddrugs
Pfff lekker boeiend allemaal!!
alcohol is idd harddrugs
rare uitslag, en wie blowt er nou voor het stappe????
HAAAI HAAAI HAAI, Nederland wordt steeds schijnheiliger. Dat is de conclusie
zijn ze op maandag middag die clubs ingegaan om het te onderzoeken??? maar wel goed bedoelt hoor...
 
rare uitslag, en wie blowt er nou voor het stappe????


ik
is dat zo raar dan
laatste aanpassing
ik doe nie mee aan de anti-drugs onzin
van blowe ga ik niet hard nee
jellinek is niet per definitie 'anti-drugs' hoor.. het is gewoon een onderzoek om op de hoogte te zijn van de trends. En ik moet zeggen: ik ken idd veel mensen die een beetje XTC moe zijn (na weet ik veel hoeveel jaar behoorlijk slikken)..
 
leuk JOH.. :D
 
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 710, 2340, 1121}
Artiest {SHOWLIST artist 55087, 1789}
eeeeeeeeeeh heb zelf het idee dat het alleen maar is toegenomen vooral buiten de randstad.
En de leeftijd waarop men gebruikt ligt al een heel stuk lager dan een aantal jaar geleden dus heren van het onderzoek..... misschien moet je iets meer dan 400 man om hun mening vragen en niet in die hippe gelegenheden daar liegen ze allemaal over hun gebruik

gr Mo
 
Gemiddeld vindt men dat iemand bij 11 glazen alcohol te veel heeft gedronken

Is dit niet wat aan de lage kant? Dit drink ik al thuis voor ik de deur uit ga...
laatste aanpassing
Idd...
kvin dit een beetjuh overbodige enquete... het zegt er nix over... je wil nie wete hoeveel er word gebruikt bij ons in buurt...
mja iig leuk geprobeerd... kstuiter wel vrolijk verder :P
Al die gasten die het hebben over veel drugs gebruik buiten de grote steden hebben gelijk.Bij ons in de regio word genoeg gebruikt.
Ik geloof dat de mensen van Jellinek ook wel eens wat met drugs experimenteren :P


Getuige deze foto
Of hij was gewoon moe...
Enfin, op Qlimax hebben jullie die enquete toch niet gehouden?
laatste aanpassing
er wordt zeker minder gebruikt...

zelf ben ik het ook wel een beetje zat. ken het nu wel dat ha5rd gaan. liever een beetje lam dan is de kater niet zo groot
ik heb geen last gehad van pillen-kater?
 
tsjong... k weet niet wat die mensen gedaan hebbe dan... die zulle er zelf wel goed aan zijn geweest... want er wordt overal topomzet gedraaid in de verkoop...
en daarbij ga k niemand vertelle hoe en wat... met hun schijt enquetes...
t schijnt dat ook hun geen binding meer hebbe met de maatschappij... k zou zon student nog niet eens te woord staan...
als ze geen xtc pakke, pakke ze wel soepie of wat anders of ze snuive zich de tering in...
buiten de randstad wordt alles alleen maar gekker... zal wel aan a'dam ligge...
nou.. ik ben zo iemand die die enquetes uitdeelt en ik heb zeker wel binding met de maatschappij hoor! Ik feest ook gewoon.. en ja: zolang mensen zoiets hebben van 'rot op met je enquetes' worden die gegevens natuurlijk nooit realistisch!

Die jongen werkt niet bij de jellinek (iig niet bij preventie) is gewoon een leuk shirt.

Verder
Enfin, op Qlimax hebben jullie die enquete toch niet gehouden?laatste aanpassing: 3 december 2004 15:44


Nee: tuurlijk zijn die enquetes daar niet afgenomen. Qlimax is geen club in Amsterdam, ofwel? Unity stond trouwens wel op Qlimax met onze stand! Superveel (leuke) contacten gehad.
hahah Lekker Lekker !!
Minder drugs GOEIE GRAP !
kansloze mensen hier zeg. drugs is leuk maar jullie vinden het stoer :S
Artiest Olash
drugs een hele hoop!!
echt dat is supah dope
GOEIE RAP !
slechte grap!
 
Dat is heel leuk hoor wat jullie allemaal zegge, maar die statistieken kloppen niet voor in het hoge noorden dat weet ik wel!!
nnou ik vind dat mensen die gedronken hebben veel lastiger zijn dan mensen die drugs gebruikt hebben
De Waarheid legt vaak in het midden, en zie liever vrolijke mensen met een tikje of slokje op dan een nuchter ongezellig iemand.
Neem het niet te persoonlijk Mr. Agressive
ik doe gezellig nuchter :)
Volgens mij klopt er geen reet van dat onderzoek...
Gemiddelde feest waar ik kom is 75 procent wel aan de dope. In welke vorm dan ook. Ik vind juist dat het steeds meer wordt. En vooral het combi use. Veel GHB en pep door elkaar. Als ik hoor wat sommige mensen naar binnen duwen op een avondje...
zit denk wel kern van waarheden in hoor dat onderzoek, en toch verbaast het me als ik in mijn omgeving/buurt kijk...
onderzoek gedaan in staphorst ofzo?
( bruis ) kansloze mensen hier zeg. drugs is leuk maar jullie vinden het stoer

goeie opmerking!
 
misschien wil ik het niet eens handelen omdat ik niet zon loser ben die niet zonder plezier kan hebben

ja, klopt: da's idd de enige reden dat mensen gebruiken :S
rare uitslag, en wie blowt er nou voor het stappe????

voor, tijdens, na :yes: (y)>>>>
en die 20 glazen bier gaan er ook altijd prima in :D
laatste aanpassing
van drugs hoef je niet altijd grote ogen te hebben je hebt ook mensen die er kleine ogen van hebben en van wiet ga je nooit hard wat een onzin drugs moet verboden worden alcohol is beter!!!!!
 
drugs zal der altijd bij horen.
zolang de mens bestaat is er drank drugs en sex.
alleen de kwaliteit van de tegenwoordigge drugs is zwaar matig.
waardoor je vaak niet weet wat je slikt.
de jaren 90 waren ze stukken beter dat weet ik wel:YES::YES::YES:
 
drug is slecht!!!!!
en IK OOK ;)
 
hahaha ja wat zal ik er van zeggen, beter niks denk:P
HET is zo SIMPEL we doen een test en die test dat is DE WAARHEID ........ NOT :XTC:
tsjah, op ut journaal zag je dat het gebruik van wiet, coke en pillen was afgenomen... waar controleren ze dat op ??? haha en dan zijn ze het speed gebruik vergeten... hebben ze zeker getest op 10 personen en een gemiddelde ervan gemaakt whahaah
moet je eens op de hardere feesten kijken. Daar stijgt het explosief
.....
Het gebruik van partydrugs onder clubbezoekers in Amsterdam ligt lager dan enkele jaren geleden.


gaat dus alleen over clubbezoekers in amsterdam.. niet over feesten enal... denk dat het onderzoek dus niet echt een helder beeld geef over de gehele scene
Volgens mij een redelijk betrouwbaar onderzoek! Denk dat er een groot verschil is tussen de clubscene in Amsterdam en Rotterdam en het Partyflock publiek wat naar hardstyle en hardcore feesten gaat. Het publiek is hier jonger en wil sneller experimenteren. Verder zal de muziek in clubs veel minder snel uitnodigen tot het gebruiken van drugs omdat de muziek veel rustiger is.

Over trends gesproken, in clubs wordt ook veel minder gerookt dan in een gewone discotheek of houseparty. Roken is in de clubscene niet meer "in."
Voor GHB en ketamine bestaat weinig belangstelling meer.



ja vast wel :S
 
Bier = Harddrugs ;)
Muziek = mijn Hard Drugs ;D

En voor de rest is een biertje of een baco-tje op zijn tijd ook niet verkeerd:yes:
mensen moeten het lekker zelf weten..... Ik hoef zelf niks van die troep ik feest net zo hard mee :P
 
en gebruikte 8% XTC en 3% cocaine

Ze zijn vast de nul vergeten :P
 
schijt aan amsterdam
 
gaaf man drugs, voel je je echt goed van he, en het is gaaf he en je wordt zo geil he, en de muziek wordt zoveel mooier he, en de mensen worden zoveel liever he en het is o zo stoer...


geloven jullie nu echt je eigen leugens?

ik heb liever wat bier, trance, club, house & en bob. En een portie bitterballen na ofzo.
Dan ben ik nog de stoerste denk ik.
ze hebben 400 mensen ondervraagt wat als dat nou toevallig 400 mensen zijn die weinig of niks gebruiken :S :S


maarja ik moet wel zeggen dat ik toevallig ook al sowiso 4 maand niks meer gebruikt heb dus misschien klopt het dan maar ja ken ook genoeg luitjes die nog elk weekend nog net zo gek zijn
 
En in amsterdam stijgt het percentage explosief met sensation black en verdere feesten.
Bovendien ieder zijn eigen pleziertjes en of het gebruikt nou zakt of daalt zal me een zorg zijn zolang de sfeer op feesten maar zo blijft!
TOP! en tot het volgende feest
 
geloven jullie nu echt je eigen leugens?

ik heb liever wat bier, trance, club, house & en bob. En een portie bitterballen na ofzo.
Dan ben ik nog de stoerste denk ik.

sorry hoor zillionfreak maar laat ieder toch doen met zijn eigen lichaam wat ie zelf wil, het heeft niks met stoer doen te maken, al vinden sommigen dit wel.en jouw mening draagt daar niet aan mee.
Heerlijk heb al weer zin in het volgende feest, hardspecialmayolist helemaal met je eens uit gaan doe je voor de fun,en dan maakt het niet uit wat je gehad hebt, als je maar LOL hebt. SEE YA!!!
 
mijn mening telt net als die van jou, en ik ben het ook eens met je "wat iedereen doet met zijn lijf moet ie zelf weten". dan zijn we eruit toch ?
Zwaar interessant dit. Ik vind ook dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij uitspookt! Bovendien als alles met mate is, dan is er nix aan de hand. En dat beslis je zelf natuurlijk. Dus als jij zo dom bent om je lichaam naar de kloten te laten gaan door TE veel drugs en drank. Tja?! En als het "goed" gebruikt wordt, kun je een hele leuke avond hebben.
EN NATUURLIJK is alcholhol ook drugs, harddrugs zelfs!
Bovendien wat is er nu mis met een beetje drank en drugs?
:)
Leuk verhaal. Geloof er alleen geen fuck van.
Ga zelf wel eens stappen in Amstedam en omstreken en heb zeker niet t gevoel dat t drugsgebruik is agenomen de laatste paar jaar. Wat ik wel herken is dat men steeds meer coke gaat gebruiken ipv XTC.
bij ons word ook steeds minder xtc gebruikt wel zie je dat ze steeds jonger beginnen.

an ja snuiven dat doet gewoon iedereen nog steeds :)
moe je s in geldermalsen kijken dan krijg je denk de volgende uitslag:
90% blowen
70% xtc
50% snuiven
:D:D
ach jah... zal wel nie het enige durpke zijn..
:)
WHAHA nou hier in de buurt wordt het ook alleen maar erger......en die jongeren gebruiken ook allemaal en nog veel ook :yes:
weet niet of dat een juist beeld schept die analyse wel weet k zeker dat degenen die hier zow stoer lullen over hun druggebruik echte losers zijn

dope gebruiken om uit je naad te gaan pfff lekker niks gebruiken en net zo hard gaan of nog harder net zo fijn

zoals ik hier ergens las muziek =ook mijn drukzzzzzzzzzzz
Zillionfreak! Ik ben het helemaal met je eens! Veel mensen doen het ook om stoer te zijn. Dit is echter met alles zo. Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren. Geeft verder niet...!
 
lijkt mij geen representatief beeld van de werkelijkheid.
mja logies word telkens strenger gecontroleerd.. gek he dat er dan ook minder word gebruikt, sommige nemen liever het risico niet meer om het mee te nemen naar wat voor feest dan ook.

teminste ik neem aan dat dit niet in het onderzoek is meegenomen???? of wel soms?
 
ZE hebben het hier ook allemaal maar over een onderzoek in Amsterdam, kunnen jullie toch wel lezen of niet? Dus het beeld geldt alleen voor Amsterdam en niet de rest van Nederland. Sjonge sjonge.

Tsja en drugs zijn gewoon bagger, lees je van de week ook weer in de krant. Die vieze drugsbaronnen hebben weer wat nieuws uitgevonden dat de (volgens mij) cocaine plant tot 8X meer kan opleveren. :(
geef mij ook zo,n stekkie van die plant :p in delft wordt nog steeds volop gebruikt iig :yes:
 
Ach nee toch? *snik* *snik* :'(
in almere word er meer drugs gebruikt dan hier word vermeld.en de meeste die drugs gebruiken gaan niet uit.gewoon ff lekker trippen bij iemand thuis of in de zomer op het strand.
en pep snuiven daarom verliest coke zijn glans want pep is goedkoper.en als je genoeg pep op heb word je ook lekker vaag.en ketamine en ghb is moeilijker te krijgen dan xtc en coke.maar het is wel vetter
tja tis maar net wat je zelf vind..
mischien vind de ene ket veel vetter..
de andere ghb..
als je de hele nacht coke moet snuive. ben je voor 125 euro nog nie klaar
pep is stukke goedkoper en werkt langer.
je bent alleen verk*ank*rder maja je moet er wat voor over hebben ;)
HaHa alsof iedereen dat ook toe gaat geven !
NOT!
denk dat ze beter bloed test hadden kunnen doen onder die bezoekers ;)
dan was er vast een hele andere uitslag geweest :P

Ennuh...[NL]--TaaTcOrEcReW--[NL] kweenie waar jij je coke haalt maar €125 ??? beetje duur lijkt me
laatste aanpassing