Partyflock
 
­ Nederland

Reissue label Charly Records viert liefde voor vinyl op de platenbeurs

gepubliceerd door , op
Op 11 en 12 november vindt de Mega Platen & CD Beurs plaats in de Brabanthallen van 's-Hertogenbosch. Het succes van werelds grootste platenbeurs laat zien dat vinyl nog lang niet is uitgestorven. De platenpersen draaien overuren. Niet alleen voor nieuwe albums, maar met name oude platen die een heruitgave krijgen. Het Britse Charly Records is in dit laatste gespecialiseerd. Het reissue label viert volgend jaar zijn vijftigste verjaardag, maar geeft op de platenbeurs alvast het startsein voor de festiviteiten.

De Fransman Jean-Luc Young richtte Charly Records op in 1974. Hij zag al vroeg de waarde van populaire muziek uit de backcatalogus van grote platenmaatschappijen. Waar de platenmaatschappijen het oude materiaal links lieten liggen, bleef Charly Records geloven in de verkoopbaarheid. Op die manier bouwde het label een flink register op met artiesten als The 13th Floor Elevators, The Animals, James Brown, Chic, John Coltrane, Funkadelic, Jefferson Airplane en Bob Marley. De omvangrijke catalogus bevat muziek uit zo'n beetje alle genres van de 20ste-eeuwse populaire muziek, van jazz en Americana tot rap en ska. De lijst is eindeloos lang.

"Met hun uitgebreide catalogus weten ze vandaag de dag nog steeds te verrassen", vertelt Elisabeth Matos, organisator van de platenbeurs. "Het is de eerste keer dat Charly Records aanwezig is op de platenbeurs. Met deze samenwerking laten we zien dat de platenbeurs er niet alleen is voor de platenwinkels en -handelaren, maar ook voor de platenlabels."

Volgend jaar viert Charly Records zijn vijftigste verjaardag als een van de meest toonaangevende reissue labels van Groot-Brittannië. In dit kader pakt Charly Records nu alvast grootst uit met de komst van bijzondere artiesten uit Engeland. The Bollocks Brothers, P.P. Arnold en dj Leavanna McLean zullen op de platenbeurs in de Brabanthallen aanwezig zijn. Vooruitlopend op de zaken kijkt Matos al uit naar volgend jaar. "In 2024 bestaat Charly vijftig jaar. Dat zal naast het gigafeest in de U.K. ook op de Mega Platen & CD Beurs worden gevierd met heel veel specials en artiesten", aldus de platenbeursorganisator.