Partyflock
 

Fashiontrends voor feestjes van vroeger tot vandaag

gepubliceerd door , op
Fashiontrends voor feestjes van vroeger tot vandaag
23 oktober 2020
Wie regelmatig naar een feestje of festival gaat, valt het zonder twijfel op dat er veel diversiteit op het gebied van fashion te vinden is. Wat veel mensen niet weten, is dat een groot deel van de fashiontrends zelfs óp festivals ontstaat! Het zijn voornamelijk de feestbeesten en it-girls op Coachella Valley Music and Arts in Californië die een statement maken met een bepaalde look.

Dergelijke looks zijn even later zo in de winkels en collecties te vinden. Dit is overigens niet iets van deze tijd; vroeger werd er ook al hard gedanst en gefeest in de meest uiteenlopende looks. In dit artikel lees je meer over de fashiontrends voor feestje van nu en hoe dat er jaren geleden uitzag. Kortom: feestelijke mode door de jaren heen!

Wat dragen we anno 2020/2021 naar feestjes en festivals?
Hoewel de festivals in 2020 in het water zijn gevallen door het coronavirus kan het nooit kwaad om alsnog te kijken naar de fashiontrends voor festivals dit jaar. Die kunnen we namelijk gewoon meenemen naar feestjes, raves en festivals in 2021. De hippie-look met boho twist staat centraal. Denk aan lange zwierige jurken met korte tops, leren shorts met witte blouses, gekleurde rokken met wollen topjes en veel sieraden en opvallende accessoires. Crop tops zijn helemaal prima voor een feestje, evenals korte shorts met een paar sneakers eronder.

Voor de heren geldt hetzelfde: boho looks met veel natuurlijke kleuren en materialen. Denk aan linnen broeken met mooie shirts, denim shorts met een linnen blouse, spijkerjasjes en leren jacks en ga zo maar door. Het is een beetje een mix van vintage jaren 80 met hippie jaren 60. Wat dat betreft zijn de fashionlooks van die jaren gewoon weer terug! Kijken we naar welke jassen je moet dragen tijdens festivals en feestjes in 2020/2021 dan zien we ook veel vintage modellen, boho jasjes met franjes, leren jacks en sportieve jasjes.

Dit droegen we naar feestjes in de jaren 00
Voor ieder decennium is er wel een opvallende festivallook op te rakelen. In de jaren 00 zagen we bijvoorbeeld heel veel lage heupbroeken, vaak met slipjes of strings er bovenuit. Ook hotpants waren bij de dames helemaal hip. Daar droegen ze vaak een opvallende navelpiercing boven met een topje of bikini. De jaren 00 stond voor de vrouwen samengevat in het teken van weinig kleding en behoorlijk wat naakt. De kleding die ze droegen bestond vaak uit legerprint en zwarte en grijze tinten.

Bij de heren ging het er iets minder naakt aan toe. Zij droegen naar feestjes vaak wijdere broeken met zakken. Deze broeken waren of van spijkerstof of hadden een mooie legerprint. Aan de broek hing het liefst een ketting - des te groter, des te beter. Op dit soort broeken droegen ze vaak hemden of effen shirts. Om het geheel af te maken droegen ze All Stars, hippe sportschoenen die we nu ook nog steeds zien.

Fashiontrends voor de feestjes in de jaren 90
De jaren 90 staan bekend om een grote mix van verschillende stijlen. Dit komt omdat er in de jaren 90 heel veel diverse muziekstijlen te vinden waren. Zo had je de grungemuziek (Nirvana) waarbij veel gescheurde jeans en bandshirts gedragen werden. Aan de andere kant had je natuurlijk ook de gabbers die helemaal los gingen op trance- en hardcorefeesten. Zij droegen voornamelijk trainingspakken of trainingsbroeken met hemden en shirts. Daar mocht een kaal geschoren koppie natuurlijk niet bij ontbreken.

Wat ook opviel aan de fashiontrends in de jaren 90 is dat er steeds meer body art te zien was. Dat betekent dat er in de festivalscene en daarbuiten veel piercings en tatoeages zichtbaar waren. Voor dat tijdperk was dat iets nieuws: body art is uiteraard altijd wel een ding geweest. Het waren echter pas de jaren 90 waarin dit veel meer te zien was. Die trend gaat vandaag de dag nog even door. Tot slot zagen we aan het begin van dit decennium veel spijkerstof terug in combinatie met neonkleuren. Dat is iets wat linea recta meegenomen is uit de jaren 80.

Dit werd op feestjes gedragen in de jaren 80
De jaren 80 stonden namelijk in het teken van felle kleuren, opvallende prints, goud en zilver en veel glitters. Wat betreft fashion zijn de jaren 80 goud waard. Ging je in die tijd naar een feestje dan kwam je zonder twijfel in een gekleurde blouse met heftige print, hoge schouders en een getoupeerd kapsel aan. Dat gold ook voor de rest van de bezoekers. Hierbij was geen enkele combinatie te gek. Zo zag je ook regelmatig een foute fitnessoutfit als feestlook! En dan natuurlijk het liefst in allerlei felle kleurtjes.

Bij deze opvallende look werden vaak gouden sieraden gedragen. Dat waren wel de enige accessoires; de focus lag verder voornamelijk op de feestlook zelf. Ook werden strakke leggings helemaal hip. Deze vormden de perfecte combinatie met een wijder shirt of een wijde trui. Een absolute trendsetter in de jaren 80 was niemand minder dan Madonna. Zij droeg sexy kleding, zoals korsetten, netpanty's, beenwarmers en visnettruitjes. Ook korte rokjes en tule werden veel gedragen tijdens een avond stappen.

Feesten in de seventies: dit waren de fashiontrends
Last but not least: de jaren 70! Uiteraard mogen de jaren 70 niet ontbreken wanneer we het hebben over fashiontrends en feestelijke looks. De kleding die toen werd gedragen, kwam direct uit de jaren 60. Voor zowel mannen als vrouwen was de broek met wijde pijp helemaal hip. Deze werd het liefst gedragen met een strakke top of blouse. Ook zagen we diverse soorten jumpsuits en casual kleding. De hippielook was ontzettend populair - iets wat we anno 2020/2021 ook zien. Hoe bijzonder is het om deze fashiontrends nu weer terug te zien? Net als toen worden er nu maxi-jurken en -rokken gedragen, kiezen we voor kleding met bloemenprint of een Indiase print en dragen we pastelkleuren.

Wat ook opvallend is: vanaf de jaren 70 werd het pas normaal om een gewone jeans met een shirt te dragen als 'gewone' kleding of als look voor een feestje. Voor de jaren 70 moest het allemaal net wat netter. We kunnen dus wel zeggen dat het eind van de jaren 60 en de jaren 70 een toon hebben gezet in hoe mode veranderd is. In de decennia daarvoor droegen mannen voornamelijk pakken of nette broeken met blouses voor een feestje. Vrouwen gingen vaak in nette jurken en petticoats naar een feestelijke gelegenheid. Ook leuk natuurlijk, maar om echt flink los te gaan was dat vaak niet de perfecte outfit. En de kleding die we aan het begin van comfortabele feestkleding zagen (jaren 70) zien we nu hier en daar weer terug. Interessant om te zien wat de komende jaren ons gaan brengen op het gebied van fashiontrends voor feestjes.

14 opmerkingen

Aan de andere kant had je natuurlijk ook de gabbers die helemaal los gingen op trance- en hardcorefeesten.


Gadverdamme, wat is er met flock gebeurd? Ooit was deze site dé informatiebron als het ging over dance, maar deze pulp anno 2020 is iets dat je verwacht te lezen op eo.nl of in de libelle. Sodemieter op zeg.
laatste aanpassing
PF is al jaren deaud! Zal er ook niet beter op gaan worden..

hoogtijd dag honderdduizenden mensen online per dag en soms wel 20k continu. Nu bijna niemand meer.. ze hebben niet voor niks de statistieken verwijderd van de homepage!

Tommy heeft het zelf verkloot... eeuwige zonde!!
Ja maar een nieuwsbericht waar in staat dat gabbers in de jaren 90 naar trancefeesten gingen, dat slaat alles. Dat is een tekst van iemand die geen benul heeft waar het over gaat. Zoiets kan echt niet op deze site, ondanks dat ie dood is.
laatste aanpassing
gabbers die helemaal los gingen op trance- en hardcorefeesten


:lol:
laatste aanpassing
Tja, daar zat ik me ook over te verbazen.
Jammer van Partyflock 😑
Op hardcorefeesten had je trancezalen in de jaren 90. Maar dat zal de auteur niet geweten hebben. Merk zelf dat ik me steeds meer aan het vervreemden van de dancescene ben. Voel me meer een deeltje op een feest dan onderdeel van het feest. Spreek de taal of begrijp mijn medebezoeker niet (meer). Biomassa, yoga, genderneutrale toiletten, urban, rock, Nederlandstalig, ecologische footprint, vegaburgers, overdag feesten om morgen weer te werken, het homo-alfabet, BLM etc. op een festival. Soms verlang ik gewoon weer om met tienduizend man 'Happy is voor homo's' te zingen. Gewoon omdat het kon. Vroeger ging je naar een festival om je opvoeding te ontlopen, tegenwoordig om opgevoed te worden. PF is de spiegel van de tijd.
In wezen is dance/house ook dood. Alle hokjes zijn weg en daarmee ook de identiteit. Grote feesten worden niet meer gegeven uit liefde voor house/hardcore, maar voor geld. De hypotheek drijft de organisatoren. Wil men line-dancen met Akwasi, dan staat dat op Mysteryland. Voor dj's geldt hetzelfde. Garrix draait 3uur Metallica als dat hem op de mainstage krijgt. Dance is geen subcultuur meer, maar een label/merk waarmee producten worden verkocht.
laatste aanpassing
Ik snap jouw gedachte helemaal; alles wat jij beschrijf lees ik al een aantal jaren als “nieuws” hier op PF.

Ik merk dat ik van een andere generatie ben dan de dagjesmensen op festivals. Van mij hoeft dat niet zo nodig meer en ik vind het veel te duur.

Daarnaast ben ik al in 2005 begonnen met afbouwen. Paar feestjes per jaar naar 1 feest in de zoveel jaar. Mijn muziek smaak veranderd niet, maar de behoefte om elke week naar eem feest te gaan is er niet meer.
Overigens er zijn nog artiesten die dingen maken uit liefde voor wat ze doen, die na 30jaar nog steeds vernieuwend zijn en die respect voor hun fans hebben.
Uitspraak van rick65 op vrijdag 30 oktober 2020 om 10:10:
Spreek de taal of begrijp mijn medebezoeker niet (meer). Biomassa, yoga, genderneutrale toiletten, urban, rock, Nederlandstalig, ecologische footprint, vegaburgers, overdag feesten om morgen weer te werken, het homo-alfabet, BLM etc.


Ik weet niet op welke feesten jij komt, maar ik deel dit echt totaal niet. Ik feest wat minder (dit jaar al helemaal), maar die 6-8 feesten per jaar verlopen voor mij precies hetzelfde als 15 jaar geleden. Keihard knallen met de mensen om me heen en in de roes helemaal niets meekrijgen van die shit die je noemt. Puristen zijn er alom, enkel in wat andere (bredere inderdaad) vormen. Niemand moppert, iedereen vol gas op zijn manier.

Voor mij persoonlijk heb ik sinds een jaar of 2 week veel meer plezier in feestjes. Ik bezoek veel meer divers feesten en dat bevalt goed. Vroeger beperkte ik me tot de harder styles, nu gaat dat van deep tot wat harderstyles nu is en dat bevalt echt super. Moet zeggen dat de sfeer en het wij gevoel op harder styles wel ongeëvenaard blijft en dat ik op, met name techno, feestjes wat minder samenhorigheid voel. Het is anders, wil niet zeggen niet leuk :)

Akwasi en Garrix hoeft je op Mysterland niet te zien. Met de camping en de after in het bos zijn er componenten bijgekomen die het voor mij een beter festival maken dan 10 jaar geleden toen ik alleen bij de onveranderde Q stond. Thunderdome is ook wel een gezellige toevoeging.

Het boeit me echt niet met welke reden feesten gegeven worden. Feesten doe ik zelf, samen met m'n maten. Als dat kan, is het prima :) Zelfs als de organisator een geldwolf is die alleen maar avocado's serveert en mijn bierglas biologisch afbreekbaar is.
De sfeer op hardere feesten is heel lafjes geworden. Een grote eenheidsworst muzikaal gezien, paarse krokodillen of andere inflatables, zeuren over dat de ijsjes op zijn, oordoppen, niks live, algoritmes om mensen zoveel mogelijk leeg te melken, mekkeren dat de dj 10 minuten te laat is en je timetable in de war is, geen naakte vrouwen meer, geen foute platen meer, figuranten inhuren voor de livestream om liedjes mee te zingen, gratis water en geforceerd vrouwen programeren. Het is net of ik op Libelle Zomerweek ben. Heel burgelijk
Naar een feest gaan om het hoofdpodium te ontlopen, is heel logisch. Voor de rest kan ik met 2 klikkers, een paar vrienden en een krat bier/wijn/champagne op een willekeurig weiland ook uit mijn dak.
laatste aanpassing
Uitspraak van rick65 op zaterdag 31 oktober 2020 om 10:22:
oordoppen,


Wat is er mis met oordoppen? ;)
Uitspraak van rick65 op zaterdag 31 oktober 2020 om 10:22:
figuranten inhuren voor de livestream


Dat viel mij de laatste jaren ook op! Vooral bij Q-Dance feesten zie je heel vaak dezelfde gezichten terugkomen.. Vorig jaar zag je bv heel vaak dat Indianen meisje bij sets voorbij komen.. Wel hele toevallig dat ze die bij iedere set van D-Block & S-te-Fan in beeld brengen :)
Maar sommigen gaan ook zogenaamd huilen en zingen, en die zag je het hele weekend op Defqon bij verschillende sets terug. Was een meisje met vlechtjes en omgekeerd zwart petje. Zij huilde bij de Blue en vervolgens werd ze bij de Black in één set 20x in beeld genomen.
laatste aanpassing
Uitspraak van rick65 op dinsdag 3 november 2020 om 16:33:
Maar sommigen gaan ook zogenaamd huilen en zingen, en die zag je het hele weekend op Defqon bij verschillende sets terug. Was een meisje met vlechtjes en omgekeerd zwart petje. Zij huilde bij de Blue en vervolgens werd ze bij de Black in één set 20x in beeld genomen.


Maar waarom kijk je überhaupt die livestreams? Dat heeft toch nul komma nul met keihard feesten te maken? Voor mij passen die perfect in je lijstje van biomassa, yoga, genderneutrale toiletten, urban, rock, Nederlandstalig, ecologische footprint, vegaburgers enzovoort. Hebben we niet nodig, laat maar gewoon weg.
Terugkijken. Iemand die de Blue en dus ook Black keek, wees ons erop. Kijk geen Blue zelf.