Partyflock
 
­ Nederland

Het allerlaatste Shoeless Festival

gepubliceerd door , op
Shoeless Weekender
10 mei 2016
Komende Shoeless weekender op 4 en 5 juni wordt de aller-, allerlaatste. Na negen jaar vindt de organisatie Alter Ego het tijd voor een nieuwe stap. Shoeless dat ooit begon als een huiskamerfeestje van vrienden voor vrienden, groeide uit tot een instituut in de festivalwereld. Nagenoeg alle 25 edities waren uitverkocht.

Closing der Closings
De allerlaatste editie vindt plaats op Ruigoord, het idyllische kunstenaars dorpje vlakbij Amsterdam waar Shoeless al een aantal jaren festivals organiseert. De organisatie spreekt over de 'closing der closings' en roept iedereen op, die ooit eens van Shoeless heeft genoten, om samen te komen. De organisatie is van plan op zondag 5 juni de deuren van het festival al ergens in de middag dicht te doen zodat iedereen deze lang durende closing samen kan gaan beleven.

Huisfeestje
Shoeless is begonnen als een huisfeestje met als eerste voorwaarde schoenen uit. Al gauw was de huiskamer te klein en besloot de groep vrienden het verhaal voort te zetten op steeds wisselende locaties. Het huisfeestje groeide uit tot een internationaal gerespecteerd festival. En het effect van blootsvoets dansen was duidelijk. Mensen stapten uit hun comfort zone en stelden zich meer open.

Experiment
Over de line-up maakt de organisatie wederom niets bekend. Shoeless kiest al jaren met opzet voor het niet communiceren van de namen van de DJ's en live-acts omdat ze wil dat bezoekers verrast worden door het totaalconcept van muziek, kunst, live-performance, setting en niet alleen voor de grote namen.
Door het niet communiceren van de line-up, de uitgekiende sfeerbeheer en de openheid van de bezoekers is er veel ruimte voor muzikaal experiment. Velen, toen nog onbekende, vooruitstrevende artiesten werden door Shoeless voor het eerst naar Nederland gehaald en zijn nu ondertussen razend populair geworden. Denk aan Acid Pauli, Chris & Mira en NU. Maar ook binnenlandse artiesten groeide met Shoeless mee. Zo zette dj Olivier Weiter zijn allereerste plaatje op Shoeless op. Los van acts werd er ook op andere manieren geëxperimenteerd zoals een kerkmis in de kerk van Ruigoord met een priester en een gospelkoor. Of een elektronische jam die uitgegroeide tot de veel geboekte band Dialoque.

Toekomst
Alter Ego, de organisatie achter Shoeless die ook verantwoordelijk is voor de inmiddels bekende Confetteria en Alter Ego Nights is druk in de weer met haar nieuwe festival. Belangrijke peilers van Shoeless zoals verwondering, vernieuwing en avontuur maar ook het werken met enkel biologische producten zullen worden meegenomen. De komende tijd wordt daar meer over bekend gemaakt.

Alles uit de kast
De allerlaatste editie gaat over ruimte voor toeval en de werkelijkheid van dromen. Speciaal voor de closing zal er gebouwd worden als geen ander editie. Nieuwe werelden zullen herrijzen. De kerk zal stralen en de beste acts uit binnen- en buitenland worden van stal gehaald. Zaterdag (uitverkocht) is er Shoeless zoals men het kent, maar dan weer anders, in iedere hoek een andere verrassing. En op zondag, op zondag gaat werkelijk waar alles uit de kast. Alle artiesten, de crème de la crème, wordt verzameld om, samen met de crew van Shoeless, hier een onvergetelijke episch momentum van te maken.



Tickets bestel je bij koop tickets