Partyflock
 
­ Nederland

Groningse underground dance scene maakt kennis met klassieke muziek

gepubliceerd door , op
Nachtwacht
23 december 2015
FeestNachtwacht · Classical Underground
Datumdonderdag 4 februari 2016
WinactieNachtwacht actiegesloten
LocatieParadigm Site
Op donderdag 4 februari brengen studenten van de Hanzehogeschool en het Prins Claus Conservatorium in samenwerking met de underground club Paradigm De Nachtwacht op muzikale wijze tot leven. Het project initieert een live ontmoeting tussen klassieke muzikanten en elektronische pioniers. Dit in de oude, gestripte loods aan de Helsinkistraat te Groningen die in een ver verleden dienst deed als graansilo maar nu een unieke locatie vormt voor de grootste underground club van Groningen.

De nog jonge organisatie, die deels bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool en uit studenten van het Prins Claus Conservatorium delen een visie. De klassieke scene vergrijst meer dan ooit, zalen vullen zich steeds minder en veel orkesten en ensembles kunnen niet rondkomen. Jongeren zijn in geen velden of wegen te bekennen als het gaat om deze muziek stroming terwijl zalen van elektronische dance muziek plat worden gedanst. Het lijkt een mooi contrast, hoewel de basis van beide stromingen Behoorlijk overeen komen als je kijkt naar de muzikale inhoud. In de muziek van Nachtwacht gaat het niet om verschillen maar om overeenkomsten en samenspel.

De muzikanten zullen tijdens Nachtwacht een live muziek productie van een uur laten horen waarin er met analoge elektronische en akoestische instrumenten samen wordt gewerkt aan een nieuwe muzikale belevenis. "Het is spannend, dramatisch en inspirerend. De muzikanten weten mij zelfs tijdens de productie mee op reis te nemen en bezorgen mij iedere keer weer kippenvel. Op zulke momenten merk je gewoon dat je met professionals werkt" zegt Crisilde van den Assem, studente aan de Hanzehogeschool Groningen en projectleider van De Nachtwacht.

Club Paradigm is erg enthousiast omtrent het event en steunt daarom ook de studenten in hun jonge onderneming . "Paradigm is altijd op zoek naar grensverleggende samenwerkingen en nieuwe muzikale verbanden. Het concept "Nachtwacht" sluit perfect aan bij deze missie, en is naar ons inziens een bijzondere manier om talent uit verschillende disciplines en muzikale achtergronden te koppelen en te ontwikkelen."

"Moderne elektronische muziekstijlen zoals Techno, House en Minimal bouwen voort op de muzikale bodem van andere genres en heeft meer overeenkomsten met klassieke compositie en arrangementen dan je in eerste instantie zou verwachten. Door deze verbanden te (her)ontdekken en te ontwikkelen ontstaan paradigma-overschrijdende vormen van muziek en nieuwe klanken. Dat is naar ons inziens een prachtig streven van Nachtwacht en krijgt onze volledige steun."

Nachtwacht verzorgt een avondvullend muziek programma waarbij er verschillende elektronische muzikanten uit de scene worden betrokken. Hierbij zullen Artiesten van het Amsterdamse online platform SEKOIA wordt vertegenwoordigd door Florinsz Janvier en Olaf Stuut (live) zij zullen op deze avond hun eigen, complexe interpretatie van elektronische muziek laten horen en de oude graansilo met Nachtwacht tot leven brengen. De opbrengt van het project wordt gedoneerd aan het crouwdfunding project 'Part Of The Shift' waarin Paradigm werkt aan een uitbreiding van hun culturele platvorm op het suikerunie terrein.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nachtwacht050nl en koop tickets.