Partyflock
 

Line-up grotendeels bekend voor EXIT Dance Arena

gepubliceerd door , op
EXIT Fest
17 mei 2012
EXIT is moeilijk te vergelijken met andere festivals. De locatie is een 18e-eeuws fort met 20 podia, verbonden door klinkerwegen, wallen en tunnels. Met name de Dance Arena is wereldberoemd. Voor veel grote DJ's en danceliefhebbers bestaat er geen mooier podium dan de Dance Arena in het Petrovaradin Fortress.

Het EXIT festival begon als verzet tegen de toenmalige president Milosevic en is uitgegroeid tot de belangrijkste progressieve beweging in Servië. De dynamiek, het klimaat, de lage prijzen en de waanzinnige locatie maakt EXIT tot een avontuur op zich. Dat daar ook nog eens een hele mooie line-up bijkomt, is voor velen eigenlijk al een bonus. Dit jaar is het festival van 12 tot en met 15 juli.

De Dance Arena is logischerwijs de plek waar veel danceliefhebbers de meeste tijd doorbrengen tijdens het festival. De eerste dag zal hier in het teken staan van house en electro met Avicii, Brodinski, Felix da Housecat, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Eats Everything en Jacques LuCont. Op vrijdag volgt een showcase van Cadenza Records met Luciano, Reboot live, Kenny Larkin, Robert Dietz en Mayaan Nidam. De dag erna komen Richie Hawtin, Maceo Plex, Miss Kittin, Azari & III, Claude Vonstroke, Tobi Neumann b2b Geddes en Benoit & Sergio. De laatste nacht zal het eindigen met een flinke portie electro met Knife Party, Laurent Garnier en Art Department.

Minder beroemd, maar met een line-up die niet voor de Dance Arena onderdoet, is de Main Stage. 's Avonds staan hier voornamelijk live acts, maar na 2 uur 's nachts komen hier ook DJ's het podium op, met name in de stijlen drum 'n bass, dubstep en hiphop. Op donderdag is Duran Duran de grote headliner en zijn er verder optredens van Gossip en Skindred. De volgende dag zijn er eerst optredens van Hercules & Love Affair en headliner New Order, alvorens Netsky en Drumsound & Bassline Smith het podium overnemen. De dag erna zijn er optredens van Plan B en headliner Erykah Badu, gevolgd door onder andere Borgore. De afsluitende dag betreden Wolfmother en headliner Guns N' Roses het podium, dat wordt afgesloten door Goldie en SP:MC.

Naast deze twee grootste stages zijn er ook nog veel kleinere stages. De HappyNoviSad Stage host op vrijdag 13 juli een showcase van het technolabel Hotflush Recordings met Sigha, Locked Groove en George Fitzgerald. Op zaterdag volgt een R&S Records showcase met Space Dimension Controller, Lone, Pariah, Teengirl Fantasy live en The Chain. Op de Suba Stage wordt door DJBroadcast en BMKLTSCH Records een Nederlands feestje georganiseerd met Boemklatsch, Baskerville, RipTide, Mike Mago, TWR72, Nima Tahmasebi / NT89 en Pretty Young Trouble.

De Elektrana Stage staat in het teken van electro, pop, funk en disco. Hier zijn onder meer Sneaky Sound System, When Saints Go Machine, Dat Politics en Franz & Shape te zien. De Explosive Stage biedt plek aan metalbands als Street Dogs en D.R.I., terwijl de op Fusion Stage onder meer The Toy Dolls, Little Dragon, Buraka Som Sistema en Citizens! te zien zullen zijn. Daarnaast zijn er nog onder andere een reggaestage, een latinostage, een podium voor talentvolle, opkomende bands, een filmstage en een stage met lezingen en discussies.

Het EXIT Festival ligt op 1550 kilometer van Maastricht in de Servische stad Novi Sad. Met een kleine omweg kun je onderweg langs steden als Praag, Wenen, Venetië en Boedapest rijden. Tevens gaat er georganiseerd busvervoer vanuit Nederland en België. Wie liever gaat vliegen kan het best naar Belgrado of Boedapest gaan. Met beide steden heeft Novi Sad een rechtstreekse trein- en busverbinding.

Overnachten kan in EXIT Village, de festivalcamping die is geopend van 9 tot en met 17 juli. Hier worden de twee dagen voor EXIT ook al feesten georganiseerd. Aan de overkant van de brug over de Donau ligt het centrum van Novi Sad, met hotels, appartementen en tal van bars en restaurants.

2 opmerkingen

Exitfest _o_ zo veel zin in
Ben dit weekend in Belgrado geweest. Mensen in Servie zijn echt super relaxed en de meesten spreken erg goed engels. In de hoofdstad betaal je op een terras niet meer dan 1.5 voor een halve liter. Festival schijnt ook super te zijn!