Partyflock
 

VNPF: "Buma ziet af van embedtarieven in 2010"
Bron: 3voor12.nl

gepubliceerd door , op
VNPF: "Buma ziet af van embedtarieven in 2010"
10 december 2009
Buma/Stemra ziet voorlopig af van de omstreden licenties voor het embedden van filmpjes, in de volksmond de YouTubetax. Dat is volgens de branchevereniging voor podia en festivals VNPF de uitkomst van gesprekken van Buma/Stemra met VNO/NCW en MKB Nederland. Podia en festivals hoeven in 2010 niet te betalen voor het embedden van filmpjes op hun sites, zo schrijft VNPF in een brief aan haar leden. “MKB Nederland is al jaren in gesprek met allerlei beheersorganisaties, waaronder Buma”, zegt voorzitter Berend Schans. “Er is zelfs een externe bemiddelaar aangetrokken in de persoon van Leefbaar Rotterdam coryfee Marco Pastors. Steeds weer schendt Buma de afspraken die gemaakt zijn, zo ook nu.”

Buma/Stemra presenteerde 1 oktober een nieuw licentiemodel voor muziekgebruik op internet en kreeg direct een lawine van kritiek over zich heen. Bloggers, podia, festivals en politiek vielen vooral over de 130 euro per 6 embedden filmpjes die gebruikers per 1 januari moeten gaan betalen. Volgens de VNPF waren ook managers van artiesten het niet met dat idee eens. Filmpjes op de sites zijn immers een vorm van promotie voor de artiest. Het CDA stelde direct Kamervragen. Een week later trok Buma/Stemra de plannen half terug, door de licentie alleen te laten gelden voor zakelijk gebruik. Volgens de nieuwe afspraak wordt nu de licentie voor zakelijk gebruik uitgesteld. In 2010 zouden verschillende partijen tot nieuwe afspraken moeten komen. “Buma zal dus niet factureren aan podia en festivals: die kunnen voorlopig doorgaan met wat ze doen”, aldus het VNPF in de brief.

Opvallend genoeg weet Buma/Stemra niets van die afspraak. “Die brief komt ons ook niet bekend voor”, zegt woordvoerder Stephanie Aukes. “VNPF zei je?” De rechtenorganisatie zegt in gesprek te zijn met verschillende partijen, maar van het uitstellen van de licenties is volgens Aukes geen sprake. Het is al de derde keer in een maand tijd dat in de media berichten verschijnen, die vervolgens door Buma ontkend worden. Eerder meldden Bas Aaftink van Productiehuis Oost-Nederland en website Oranjemuziek hetzelfde. “Dat verbaast me niet meer”, zegt Berend Schans. “Het lijkt wel of er onderhandelingsdelegaties zijn binnen Buma/Stemra, maar dat hun afspraken de woordvoerders niet bereiken. Alsof besluiten binnen de directiekamer blijven. Eind november zijn deze afspraken al zwart op wit in vergaderverslagen terecht gekomen, en Buma is daar niet op terug gekomen.”

Een woordvoerder van MKB Nederland onderschrijft het bericht van de VNPF en zegt dat ook het Ministerie van Justitie een rol heeft gespeeld. Het VNPF heeft bewust even gewacht met de brief naar de leden en heeft het nieuws niet als persbericht naar buiten gebracht. “De bedoeling was dat Buma zelf het nieuws naar buiten zou brengen, maar dat is nog niet gebeurd. Ik wil toch mijn leden gerust stellen. Zij willen weten waar ze aan toe zijn. Moeten ze nou hun filmpjes offline halen of niet?”

Atze de Vrieze op 3voor12.nl

28 opmerkingen

Hehe, gelukkig daar geen gezeik meer over. Is er ook al iets bekend over de gemaakte muziek op partyflock??
Artiest {SHOWLIST artist 66688, 115763}
Buma in me zak! :lol:

Eyyy buma!!! :roflol:
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van 200% Wouterror op donderdag 10 december 2009 om 17:02:
Is er ook al iets bekend over de gemaakte muziek op partyflock??

Dat blijft alleen beschikbaar voor niet bumaleden :)
 
"Volgens de VNPF waren ook managers van artiesten het niet met dat idee eens. Filmpjes op de sites zijn immers een vorm van promotie voor de artiest."

Exacty. Dan erbij is Buma/Stemra tegenwoordig slecht georganiseerd, en komt (een groot percentage van) het geld in veel gevallen niet eens meer bij de rechtmatige eigenaar[s] terecht!
Buma/Stemra, de organisatie die met het jaar triester en triester wordt. Neemt iemand ze nog serieus?
Uitspraak van xqlusively op donderdag 10 december 2009 om 18:46:
Buma/Stemra, de organisatie die met het jaar triester en triester wordt. Neemt iemand ze nog serieus?

Alleen de regering denk ik.

BUMA :dood: Gestapo bedrijf :[
 
Werkzaam bij SEKOIA
kut BUMA ook
Werkzaam bij Piekup
Artiest {SHOWLIST artist 58705, 35999}
Nu is BUMA op...
Totaal nutteloze geldharkers zijn het.
Kan wel een boek over ze schrijven.
Buma/Stemra ----> Jank jank jank jank jank jank jank jankerdejank
Uitspraak van Diedus op donderdag 10 december 2009 om 21:20:
-> Jank jank jank jank jank jank jank jankerdejank

*geevtdoekje*
Uitspraak van zazeker op donderdag 10 december 2009 om 20:37:
Totaal nutteloze geldharkers zijn het

:D mooi gesproken!
 
Uitspraak van verwijderd op donderdag 10 december 2009 om 18:32:
en komt (een groot percentage van) het geld in veel gevallen niet eens meer bij de rechtmatige eigenaar[s] terecht!

*graai*
Uitspraak van verwijderd op donderdag 10 december 2009 om 18:32:
Exacty. Dan erbij is Buma/Stemra tegenwoordig slecht georganiseerd, en komt (een groot percentage van) het geld in veel gevallen niet eens meer bij de rechtmatige eigenaar[s] terecht!

Alleen al het feit dat er schijnbaar meerdere partijen BINNEN de Buma aan het onderhandelen zijn met verschillende partijen laat al zien dat die hele tent op instorten staat. Hoog tijd om die slecht georganiseerde nitwitten op te doeken want ze blijven met hun ideeën nog in het stenen tijdperk hangen.
fuck buma!
laatste aanpassing
 
Artiest {SHOWLIST artist 166, 52084}
Wil me nu toch eens mengen in een discussie.

Iedereen gaat hier nu zwaar tegen de Buma/Stemra in maar dat is niet helemaal terecht.

Die maatregel waar het hier over gaat vind ik ook helemaal niet kunnen en ben dus ook blij dat het opgeschoven is en hoop nu ook dat het daardoor ook van de baan is. Aan de ene kant begrijp ik wel waarom ze dit hebben verzonnen maar het gaat gewoon te ver om de 'man in de straat' voor dit probleem te laten opdraaien.

Ik weet dat je op You Tube al de mogelijkheid hebt op gestreamde audio die van jouw, of van een bepaalde maatschappij, kan claimen zodat je daar ook geld over krijgt. Maak je nu ook die afspraken met Hyves en andere portals dan is iedereen blij.

En natuurlijk blijft er altijd geld hangen als er ergens geld binnenkomt maar dat ligt ook een deel bij de artiesten zelf. Als je alles netjes aanmeld dan komt het grootste gedeelte van het geld wel aan.

Als laatste wil ik wel even zeggen dat je het hele download. sharen en dergelijke gewoon niet meer kan tegenhouden. Er worden nu kinderen geboren die opgroeien met het idee dat je GRATIS muziek kan downloaden van het internet. Je zal je moeten aanpassen als artiest. Hoe zuur het ook is.

Trouwens wel raar dat iedereen gaat gillen als een Buma/Stemra geld wil zien van mensen die muziek streamen op een hyves, facebook of een Myspace maar dat iedereen het belachelijk vind dat klagen dat HUN muziek gratis van internet gedownload wordt.
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 11 december 2009 om 02:50:
Als je alles netjes aanmeld dan komt het grootste gedeelte van het geld wel aan.

Bullshit, ik heb van de Buma/Stemra nog noooooit geen rooie cent gehad van de muziek die we gemaakt hebben. Al het ingezamelde geld gaat netjes naar de grote nederlandse artiesten als een borsato of onze jan.

De Dance scene wordt compleet vergeten. Gelukkig zijn er mensen bezig om een nieuwe organisatie te stichting die zich WEL inzit voor deze muziek stroming welke ondertussen in NL toch één van de grotere is.
 
Uitspraak van Pjom :honger: op vrijdag 11 december 2009 om 09:22:
Bullshit, ik heb van de Buma/Stemra nog noooooit geen rooie cent gehad van de muziek die we gemaakt hebben. Al het ingezamelde geld gaat netjes naar de grote nederlandse artiesten als een borsato of onze jan.

Ik wou net zeggen... dat is al jaren een bekend probleem, en er wordt nog steeds te weinig aan gedaan.
Daarnaast is B/S ook nog steeds hopeloos ouderwets. Veel van de oudere bestuursleden spreken anno 2009 nog steeds van het woord "grammofoonwinkels". Zegt genoeg dunkt mij. :roflol:

Legale download portals trouwens... Dance-Tunes, Beatport etc.
Zijn genoeg tracks van me verkocht, en in al die jaren daarvan ook nog nooit 1 enkele rotcent gezien van B/S. (n)

Hoe zit dat met de rest van de heren & vrouwen artiesten onder jullie?
laatste aanpassing
Werkzaam bij JP dance events
Artiest {SHOWLIST artist 40343, 66932}
Uitspraak van Pjom :honger: op vrijdag 11 december 2009 om 09:22:
Al het ingezamelde geld gaat netjes naar de grote nederlandse artiesten als een borsato of onze jan.

Howhow.. ook in een vrij nieuw pand van 1,7 miljoen, een overhead van 60% en mislukte beleggingsactiviteiten: klik. (y)
Buma/Stemra :')

Stel wereldvreemde nitwitten bij elkaar.
Net zoals in België zijn dit soort organisaties gewoon gelegimiteerde maffia.
buma sterma,,simpel leten aleen op auteursrechten,,en leten niet de kwaliteit,van muziek demo's en zechen over un ander,,als er wat aan mankeert,kort om kan un beoordeling geven,dat kan un dj muzikant producer,,maar niet buma sterma,,die let daar niet op,,
borsato verdiend genoeg,niet klache,,eve ziten en weer doorgaan,,jan verdiend wel veel op zoon jonge leeftijd
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 11 december 2009 om 02:50:
Je zal je moeten aanpassen als artiest. Hoe zuur het ook is.

Ik denk dat de rede dat BUMA geld probeert binnen te harken voort komt
uit het feit dat de muziekindustrie gewoon veel en veel te lang heeft
gewacht met nieuwe ontwikkelingen (zoals het downloaden) te omarmen.
Daardoor lopen ze nu achter de feiten aan en proberen ze op deze
achterlijke manier toch weer wat geld op te eisen.

Daarbij vind ik dat BUMA zich alleen maar richt op de negatieve kant van het
gratis downloaden terwijl er ook een positieve kant is. Vele artiesten worden
b.v. door (gratis) downloaden heel gemakkelijk 'ontdekt' door een nieuw publiek.
Alsof dat niks waard is!
 
Artiest {SHOWLIST artist 22202, 44097}
get fucked
Watch Rip: A Remix Manifest
Uitspraak van Wattfrass op zondag 13 december 2009 om 10:18:
Watch Rip: A Remix Manifest

ja!

http://films.nfb.ca/rip-a-remix-manifesto/