Partyflock
 
Flockonderwerp · 91331
De Hersenhelften: Ga jij op je gevoel af, of beredeneer je alles?

De meeste mensen denken dat je twee hersenhelften precies gelijk aan elkaar zijn. Dat is echter zeker niet zo. Behalve
een verschil in functie, waar we zo op terug komen, zien ze er niet eens hetzelfde uit! Op dit plaatje zie je dat de ene helft (links) meer naar achteren uitsteekt, en de ander aan de voorkant iets groter is.

LINKS denken; Rechtlijnig,abstract,analyserend

RECHTS denken; Toegepast maar toch overizcht houdend.

LINKS kennis; Rationeel,logisch.

RECHTS kennis; Intuïtief, artistiek.

LINKS taal; Veel woordkennis,goede grammatica.

RECHTS taal; Geen grammatica maar beeldspraak.

LINKS tijdsbesef; Geordend,‘zoveel seconden’.

RECHTS tijdsbesef; ‘voelt’ hoe lang iets duurt.

LINKS specialisatie; Rekenen,lezen, schrijven, bewegen en voelen.

RECHTS specialisatie; Muziek, dromen, fantasie,goede herkenning van
gezichten en emoties.
LINKS ruimtelijke oriëntatie; Nogal slecht.

RECHTS ruimtelijke oriëntatie; Heel goed, ook bij 3d-vormen.


De binnenkant van beide hemisferen is evenmin hetzelfde. Aan de rechterkant heb je veel witte massa, en aan de linkerkant is juist de laag grijze massa groter. Zoals je ook in een andere tekst hebt kunnen lezen, bestaat de witte massa uit verbindingswegen tussen zenuwen, en de grijze uit de cellen zelf. Dit verschil in samenstelling uit zich heel mooi in de funties die de helften hebben.

Wanneer je iets nieuws leert, kan je rechterhelft dat snel verwerken. Immers, er zijn vele verbindingswegen die ook makkelijk en snel op nieuwe plekken aanknopen aan andere zenuwen. Dit is feitelijk wat iets nieuws leren inhoudt.

Op het moment dat je vertrouwd raakt met de leerstof of vaardigheid en deze vaak herhaalt, zal er een verschuiving plaatsvinden naar je linker hersenhelft. Die slaat alles uiteindelijk op en werkt het geleerde materiaal uit. Wanneer je dus 1x je woordjes voor een taal hebt geleerd en ze een paar weken later weer verdwenen lijken uit je geheugen, is dat dus zo gek nog niet. Er waren wel een paar prille verbindingen aan de rechterkant, maar door te weinig herhaling en aanknopingspunten aan andere stof hebben ze de sprong naar links niet gemaakt.

Door de grotere flexibiliteit van de rechterhelft, kan deze ook beter met hersenbeschadigingen overweg. Maar daar lees je hier meer over.
Hier zie je een aantal typische linkse en rechtse kenmerken.



Patiënten die lijden aan een ernstige vorm van epilepsie kunnen een stuk normaler leven leiden als alle zenuwverbindingen tussen hun linker en rechter hersenhelft doorgesneden worden. Bij normale omgang is vaak niks te merken, maar met specifieke tests is juist bij deze patiënten met een gespleten brein goed te constateren wat de verschillen zijn tussen de linker en rechter helft.
Hoe even in gedachten dat de linker helft van je lichaam (ook na een dergelijke operatie) verbonden is met de rechter hersenhelft, en omgekeerd (zie daarover ook piramidebanen).
[Klik voor volledige grootte]
een test met een 'split brain patient'

Als je een patiënt alleen met zijn linkeroog het woord ‘eten’ laat zien, kan hij het niet uitspreken. Wel kan hij de letters tekenen, zonder te begrijpen wat ze betekenen. Nadoen wat eten is lukt echter prima. De signalen komen in de rechterhelft terecht, en hier ligt geen taalcentrum. Tekenen en voordoen wat eten is (min of meer creatieve processen) liggen in de goede hersenhelften en lukken dus wel.

De rechterhelft is zeker niet onderontwikkeld. Tekenen lukt, zelfs bij gespleten-brein patiënten die van oorsprong rechtshandig zijn, nog altijd beter met links. Emotie is vaak een probleem bij dit soort mensen. Gevoel zit vaak rechts, maar de vaardigheid om uit te spreken: ‘ik ben vrolijk’ zit links. Daarom doen ze vaak wat mat en ongeïnteresseerd aan in de omgang (niet dat er nou honderden van die mensen in Nederland rondlopen ofzo hoor).

Links en rechtshandig
De linker hersenhelft is meestal dominant. In verband met de kruisingen is het dus niet zo vreemd dat meer dan 90% van alle mensen rechtshandig is. Als iemand linkshandig is, moet de rechterhelft wel het meest ontwikkeld zijn. Als heel wat geleerden hebben gevochten over de vraag of ‘lefties’ nou creatiever zijn of niet. Hoe dan ook, je bevindt je als linkshandige in goed gezelschap:
zowel Leonardo da Vinci als Michelangelo gebruikten hun linkerhand. De componist Beethoven was linkshandig, net als Kurt Cobain en Paul McCartney. Wat wetenschap betreft kun je Benjamin Franklin, Isaac Newton, en Albert Einstein noemen. En in de filmwereld: Tom Cruise, Keanu Reeves en zelfs muppet-man Jim Henson. Als bouwers van deze site hebben we ook een linkshandige in ons midden, Wouter.

School
Misschien viel het je al op: bijna alles wat je op school leert, hoort in je linker hersenhelft thuis. Deels is hierdoor te verklaren waardoor zoveel kunstenaar, musici en andere creatieve personen hun school niet afmaakten: het interesseerde ze niet, ze konden het niet of ze zaten te dagdromen. In je latere leven zijn ook de functies van je rechterhelft van belang, kijk maar eens naar alle vormen van intelligentie.
Het vak wiskunde is overigens niet zo a-creatief als je zou denken. Je hebt vaak ruimtelijk inzicht nodig, en om een probleem helemaa lte kunnen bevatten moet je de vaardigheid hebben om het geheel te kunnen blijven overzien. Deze 2 mogelijkheden liggen beide in je rechterhelft.
Hou goed in gedachten dat deze theoriën, evenals de bovenstaande links-rechts kenmerken, lang niet allemaal even goed onderbouwd zijn. Dat links taal-iger is en rechts ruimtelijk, dat is voor alle wetenschappers wel duidelijk. Maar of je nou een ander tijdsbesef hebt afhankelijk van je overheersende hersenhelft?
Bron: Proto.thinkquest.nl
laatste aanpassing
Wat ik het meest interessante van colleges neuropsychologie vond, is 'Splitbrain' dat wordt toegepast als, discutabel wellicht, laatste redmiddel om het leven van Schizofrenen dragelijk te maken en wordt alleen toegepast bij patiënten waarbij andere, en conventionelere, behandeling geen voortgang boekt in het het herstel van de schizofrene patiënt. Bij een splitbrain is de Corpus Callosum doormidden gesneden waardoor de linker en rechterhersenhelft van elkaar is gescheiden waardoor ze niet met elkaar communiceren met alle gevolgen van dien (en volgens sommige psychologen, gedragswetenschappers en psychiaters is hier sprake van niet 1, maar 2 vormen van bewustzijn in 1 lichaam). Onderstaande pica illustreert de de reactie van de hersenen (beter gezegd: beide hersenen) bij een stimulus. Erg interessant.

Uitspraak van SuburbanKnight op vrijdag 14 november 2008 om 18:49:
Ga jij op je gevoel af, of beredeneer je alles?

Ligt aan de stand van de Maan. :D


Volgens een populaire opvatting binnen psychologie ga je altijd op je gevoel af. Je gevoel ga je vervolgens rationaliseren voor jezelf door argumenten te bedenken om je gevoel te bekrachtigen.
 
Bij mij is dat volgens mij wel goed in balans eigenlijk. Hetgeen ook altijd uit van die testjes blijkt.
ben bekend met dat split-brain fenomeen, echter 'normale' hersnenen hebben ook verschillende verwerkingscentra van welke dus de linker hemisfeer en de rechter van elkaar verschillen als het gaat om de verschillende functies zij vervullen...;)in dat opzicht heeft iedereen n split-brain...
laatste aanpassing
Dat klopt, maar het idee van een split-brain is dat de linker en de rechter hersenhelft neit meer kunnen communiceren omdat de verbindingen zijn doorgesneden.
Bij alle mensen zijn de linker en de rechter hersenhelft in bepaalde functies gespecialiseerd
Alleen mensen bij wie die ingreep is gebeurd hebben een split-brain
Uitspraak van Je bent ingelogd als: WJTN op donderdag 8 januari 2009 om 14:50:
Volgens een populaire opvatting binnen psychologie ga je altijd op je gevoel af. Je gevoel ga je vervolgens rationaliseren voor jezelf door argumenten te bedenken om je gevoel te bekrachtigen.

En dit klopt ook inderdaad. Eigenlijk weeg je dingen met gevoel af, en beredeneer je eigenlijk veel meer dan je bewust bent vanuit dat gevoel. Eigenlijk ben je je gevoelens achteraf voor jezelf aan het goedpraten.
Deze gevoelens (ook wel somatic markers genoemd) zijn ook essentieel om beslissingen te nemen. Er is onderzoek geweest waaruit bleek dat mensen bij wie het gebied in de hersenen slecht verbonden is met het gebied in de hersenen voor rationeel nadenken heel erg lang moeten nadenken over simpele beslissingen als 'wat wil ik eten' of 'wanneer kunnen we het beste afspreken' omdat ze alle opties afwegen, en niet die gevoelens als heuristieken kunnen gebruiken om snel de beste optie(s) eruit te pikken
Nog een stukje uit mijn samenvatting Neuropsychologie, misschien leuk voor dit topic :)

Links-dominant:
Taal (planum tempor.)
Details
Fijne motoriek
Fijne analyse
Temporele Ordening
Auditieve Aandacht
Kleine laesie erg

Rechts-dominant: (frontaalkwab minst gelateraliseerd)
Visuoruimtelijk (planum parietale)
Geheel
Muziek (gyrus van Heschi)
Complexe visuele informatie (‘Gestalt’ = visuele indruk)
Begrip taal
Visuele Aandacht / Arousal (arousal = frontaal/parietaal)
Functies meer verspreid --> kleine laesie weinig gevolgen
laatste aanpassing
Uitspraak van Matthijs op vrijdag 9 januari 2009 om 12:43:
bij wie het gebied in de hersenen slecht verbonden is met het gebied in de hersenen voor rationeel nadenken heel erg lang moeten nadenken over simpele beslissingen als 'wat wil ik eten' of 'wanneer kunnen we het beste afspreken' omdat ze alle opties afwegen

zo pff, denk dat ik er een van ben dan..:lol:
Uitspraak van Matthijs op vrijdag 9 januari 2009 om 12:46:
Nog een stukje uit mijn samenvatting Neuropsychologie, misschien leuk voor dit topic

Links-dominant:
Taal (planum tempor.)
Details
Fijne motoriek
Fijne analyse
Temporele Ordening
Auditieve Aandacht
Kleine laesie erg

Rechts-dominant: (frontaalkwab minst gelateraliseerd)
Visuoruimtelijk (planum parietale)
Geheel
Muziek (gyrus van Heschi)
Complexe visuele informatie (‘Gestalt’ = visuele indruk)
Begrip taal
Visuele Aandacht / Arousal (arousal = frontaal/parietaal)
Functies meer verspreid --> kleine laesie weinig gevolgen

Op wat voor manier besluiten ze tot deze indeling tussen linker en rechter hersenhelft? Hebben ze de activiteit gemeten naar gemiddelde tussen de helften?

En dit klopt ook inderdaad. Eigenlijk weeg je dingen met gevoel af, en beredeneer je eigenlijk veel meer dan je bewust bent vanuit dat gevoel. Eigenlijk ben je je gevoelens achteraf voor jezelf aan het goedpraten.
Deze gevoelens (ook wel somatic markers genoemd) zijn ook essentieel om beslissingen te nemen. Er is onderzoek geweest waaruit bleek dat mensen bij wie het gebied in de hersenen slecht verbonden is met het gebied in de hersenen voor rationeel nadenken heel erg lang moeten nadenken over simpele beslissingen als 'wat wil ik eten' of 'wanneer kunnen we het beste afspreken' omdat ze alle opties afwegen, en niet die gevoelens als heuristieken kunnen gebruiken om snel de beste optieeruit te pikken

Welk gebied? Hét gebied voor gevoel?
laatste aanpassing
Op wat voor manier besluiten ze tot deze indeling tussen linker en rechter hersenhelft? Hebben ze de activiteit gemeten naar gemiddelde tussen de helften?

Ik heb het boek ervan niet (meer), maar het is hoogstwaarschijnlijk allemaal gebaseerd op onderzoek waaruit bleek dat bij bepaalde taken in een bepaalde hersenhelft gemiddeld over een heleboel personen/trials meer activiteit gemeten werd in de betreffende hersenhelft. Wat betreft de functies die hier genoemd staan is het ook gewoon vrij bekend onder mensen die 'iets met hersenen' doen

Uitspraak van Dreadmanneke op maandag 12 januari 2009 om 20:59:
Welk gebied? Hét gebied voor gevoel?

Weet de details niet uit m'n hoofd, kan het wel opoeken als je het echt wilt weten, het is van Damasio iig. Rosalind Picard heeft ernaar gerefereerd als motivatie voor affective computing, daarvan ken ik het vooral.
Damasio ken ik wel, die heb ik gelezen in de context van bewustzijnsfilosofie, en of de neurologie ooit iets zinnigs zou kunnen zeggen over het bewustzijn, wat ik echt steeds meer betwijvel als ze denken ook maar iets zinnigs te zeggen met de classificaties van functies in de hersenen.

Ik heb eigenlijk meer hoop voor de systeem theoretici die nu het brein van een muis aan het mappen zijn en aan het nabouwen zijn in een computer systeem.
laatste aanpassing