Partyflock
 

Dour Festival

gepubliceerd door , op
Het festival vernieuwd zichzelf. Het vervangt de slakkenbergen door windturbines en getuigt opnieuw van een exceptionele opkomst voor de 30ste editie.

Een waanzinnige uitdaging, 30 jaar later.

In 1989 besloot een groep jongeren uit Dour de door industriële projecten bedreigde Plaine de la Machine à Feu te redden. Ze lanceerde een knotsgekke uitdaging, een festival op poten zetten om de stad en de regio nieuw leven in te blazen. De onzekerheid over de beschikbaarheid van de site en de onmetelijke drang naar innovatie en vernieuwing zette de organisatoren ertoe om voor de editie van 2018 van A tot Z een nieuwe speeltuin te ontwerpen. Een site nog steeds in Dour om zichzelf opnieuw uit te vinden en naar de toekomst te kijken.

De windturbines, een schone lei, het onthaal, de ontdekking, ons DNA.

Geen beter beeld om deze vernieuwing te symboliseren dan windturbines. Al vanaf het begin van het project staat milieu centraal en de consistentie wil dat ze onze beste visuele ambassadeur werd.

Voor de editie van nr.30 begonnen we van nul en met de ervaring die we in de loop der jaren hebben opgedaan. We dachten na over elke zone, op zoek naar de beste manier om duizenden festivalgangers, honderden artiesten, onze talrijke teams en alle onderdelen van deze stad van 50.000 inwoners, te ontvangen. Daarom creëerden we een nieuwe ruimte die comfortabeler is voor iedereen, functioneler, logischer en toegankelijker, met campings dichter bij het terrein, meer toiletten, meer douches, nieuwe ontspanningszones, een nieuwe zone met foodtrucks, nieuwe decors, twee nieuwe tenten en gloednieuw meubilair. Investeringen die in rechte lijn liggen met onze wens om op lange termijn een zo aangenaam onthaal en vlotte doorstroming te garanderen en van dit evenement een feest te maken op alle gebieden.

Op het vlak van programmering behielden we het aantal bands (meer dan 200) en podia (7). We stelden voor wat al altijd onze kracht was, een selectie van alternatieve muzikale projecten, zowel gekend als te ontdekken, uit alle uithoeken van de wereld en de lokale muziekscene te promoten dankzij meer den 50 Belgische acts. Net als onze Duivels en onze culturele scene in de brede zin, mogen wij trots zijn op ons muzikaal talent. Het festival is voor hen dan ook een internationale showcase dankzij de aanwezigheid van enkele honderden journalisten, buitenlandse professionals en tienduizenden festivalgangers uit heel Europa.

De uitdaging was krankzinnig, maar ook gebaseerd op het team die jaarlijks steeds allesin vraag stelt en om de fantastische mensen van Dour positief te roeren. Veeleisend maar trouw, nostalgisch en steeds op zoek naar permanente avant-garde. Door van site te veranderen, hebben we hen gedesoriënteerd, maar wat de programmering betreft verwachten ze van ons om hen te verassen, om hen een vurig wiel aan te wakkeren die blijft doorbranden zowel tijdens als de weken na het festival. Nogmaals vertrouwden ze ons blindelings. Ze kwamen met velen. 228.000 festivalgangers over 5 dagen. Gemiddelde meer dan 45.000 mensen per dag!

Na een intens jaar en een titanenwerk met glans afgeleverd door alle teams en vrijwilligers, zullen we dit groot succes vieren in het gezelschap van de gemeenschap van festivalgangers. En morgen, dan denken we na over andere gekke uitdagingen om samen nieuwe herinnering te schrijven, van 10 tot 14 juli 2019, op een nieuwe site waar alles nu mogelijk is.