Partyflock
 

Foxes and wolves at klinch

gepubliceerd door , op
Terwijl de blaadjes in een kleurenspectrum van vurig rood tot seventies-bruin neerdwarrelen in het boogie-bos, doen de Foxes & wolves hun best om de weg naar de dansvloer terug te vinden. De welpen verwelkomen deze maand een sleutelfiguur in het internationale disco-netwerk en gebroederlijk wordt dus alles in orde gebracht om producer Shit Robot onder het schijnsel van de Melkweg te verwelkomen. Onlangs bracht Shit Robot met ‘From the Cradle to the Rave' één van de beste dance-albums van het jaar uit en op zaterdag 16 oktober maakt hij bij de Foxes & wolves zijn Nederlandse debuut maken. Terwijl de nachten steeds langer worden ontvangt de maandelijkse disco-samenscholing in de Melkweg ook nog eens de Engelse electropopband May 68. Als extraatje, om elkaar warm te houden.

Marcus Lambkin alias Shit Robot staat eind jaren negentig bijna letterlijk aan de basis van DFA Records, het New Yorkse platenlabel dat de afgelopen tien jaar cruciaal is geweest voor het opnieuw op de kaart zetten van underground-disco. Als DJ raakt hij bevriend met geluidstechnicus James Murphy, als volleerd meubelmaker helpt hij hem bij het bouwen van zijn opname-studio en als vriend stelt hij hem voor aan Tim Goldsworthy, waarmee Murphy een zeer invloedrijk productieteam en een platenlabel start. De oorspronkelijk uit Ierland afkomstige Lambkin raakt op zijn beurt weer geïnspireerd door de nieuwe wind die The DFA door de New Yorkse clubscene laat waaien. Terwijl Murphy met LCD Soundsystem de wereld verovert, neemt Lambkin uitgebreid de tijd om zelf te leren produceren. Eerste single ‘Wrong Galaxy' (2006) is meteen een schot in de roos maar Shit Robot (de naam is bedacht door Murphy) blijft zijn kwaliteitsreleases in de jaren erna slechts spaarzaam doseren. De DJ-veteraan, tegenwoordig in Stuttgart gevestigd, verrast uiteindelijk alsnog met ‘From the Cradle to the Rave' (DFA, 2010), een album dat disco, electropop en house tot een onweerstaanbare sound samensmelt.

May 68 (Franse drummer!) is een vijftal uit Manchester dat in de week voorafgaand aan hun debuut op Foxes & Wolves zijn tweede single uitbrengt, en dus nog maar net komt kijken. Ware het het niet dat zangeres Jude Wainwright en haar collega's al twee jaar in dance-clubs aan de weg timmeren met hun live-act. Nieuwe single ‘The Prisoner’ (Kitsuné) is vier-en-een-halve minuut pakkende discosynthpop en een veelbelovend geluid om vroeg bij te zijn.

De verhuizing, vorige maand, van Foxes & wolves van de donderdag naar de zaterdag was een schot in de roos. De discobollen blijven er voortaan elke derde zaterdag van de maand draaien!