Partyflock
 

Houseparties verbieden onverstandig

gepubliceerd door , op
<p class="source">
(bron: <a target="_new" href="http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1007103224328.html">http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1007103224328.html</a>)
</p>
<p class="intro">
Rotterdam - Houseparty's verbieden is onverstandig. Partygangers zullen hun kicks elders zoeken, wat grotere gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Dat stellen wetenschappers die zich bezighouden met mensen uit de housescene.

Aanleiding voor de bezorgdheid zijn recente beslissingen in Zaandam en Huizen. Hier verboden burgemeesters feesten tot de vroege morgen en de afterparty's. Zaanstad reageerde hiermee op twee drugsdoden in dancegelegenheid Fundustry aan de Hemkade. Huizen volgde het voorbeeld toen veel feestgangers vervolgens naar dit dorp kwamen om te `afteren'.

"Zulke beslissingen zijn typerend voor het gebrek aan feeling dat de politiek met de dancecultuur heeft", zegt antropoloog Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Nabben doet al acht jaar onderzoek naar het uitgaansgedrag van jongeren en kent de dancescene dankzij regelmatig veldwerk erg goed.

Hij verwoordt de gedachte van velen. Dance is al 15 jaar een prominente stroming. Elk weekeinde gaat een half miljoen mensen naar een club of feest. Bestuurders nemen volgens de kenners draconische besluiten zonder veel van de materie af te weten.

"Daarmee los je niks op en je verliest het perspectief uit het oog", vindt Roel Kerssemakers van de Amsterdamse Jellinekkliniek. Hij doelt op de drie drugsdoden die elk jaar in de Nederlandse dancewereld vallen. Een gemiddelde dat volgens het toonaangevende Trimbos-instituut al jaren constant is.

In verbieden van feesten ziet de Jellinek net als alle betrokkenen in de scene geen enkel heil. De algemeen heersende mening is dat de partycultuur zo diep zit dat feestgangers altijd wel een plek vinden om te dansen. Het drugsgebruik ziet iedereen als een onuitroeibaar neveneffect. Sommigen suggereren dat de feesten ondergronds zouden gaan. Een suggestie die antropoloog Nabben en de Amsterdamse drugskenner August de Loor fel bestrijden.

"Dat is typisch een reactie van de organisatoren", zegt De Loor. "Ik vind het onverstandig en onrealistisch. Dacht je echt dat bedrijven die 50 man in dienst hebben en miljoenen omzetten illegaal gaan? Die kijken wel link uit."

Hiermee is Henk Witteveen het eens. Hij organiseert de Danceparade in Amsterdam en is bezig een vereniging van organisatoren op te richten. Witteveen wijst er net als de verslavingsdeskundigen op dat het verbieden van feesten hogere gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

"Die 3000 man van de Hemkade blijven voortaan echt niet thuis. Die vinden hun weg wel. En als ze alles sluiten, ga je gewoon thuis feesten. Maar dan ben je wel alle toezicht kwijt. In gelegenheden als de Hemkade is er tenminste ehbo, bewaking, een ruimte om even af te koelen en genoeg water."

Een ander riscio waar Witteveen net als de woordvoerder van de Jellinek op wijst, is veranderend gedrag ten opzichte van mensen die onwel worden. De verleiding zou volgens hen groot worden deze bezoekers niet meer te helpen, maar buiten de deur te zetten.

De housewereld weet wat er wel moet gebeuren: zorgen voor meer duidelijkheid. De instituten voor verslavingszorg zien graag extra voorlichting over de effecten van de verschillende partydrugs. Volgens hen komt het gevaarlijke gebruik van verschillende middelen door elkaar heen namelijk nog te vaak voor.

Tegelijkertijd pleit de branche voor duidelijkere regels voor organisatoren. Henk Witteveen van de Danceparade zet daar tegenover dat er ook duidelijkheid moet komen over wie, waarvoor verantwoordelijk is. "Want nu word je als organisator afgerekend op de keuzes van bezoekers. Een verkeerde pil kan het einde van je bedrijf betekenen, terwijl wij die spullen niet verkopen. Een sterrenrestaurant wordt toch ook niet gesloten als een gast die een glaasje te veel op heeft na de lunch iemand op straat doodrijdt?"
</p>